Sponsrad
5 min lästid

GNSS-utrustning underlättar och effektiviserar för arbetsledare på Peab

21:a februari 2024, 13:27
GNSS-utrustning underlättar och effektiviserar för arbetsledare på Peab
Peter Norrbom, kalkyl- och entreprenadingenjör på Peab Anläggning
Sponsrad
Like 0

När vi sätter oss ned och frågar Peter hur lång tid det tog att komma i gång med utrustningen, svarar han kort och gott: ”5 minuter”. En annan stor fördel är det smidiga formatet. Telefonen har de flesta alltid med sig, GNSS-mottagaren ryms i fickan och lodstaven är av teleskopisk modell vilket gör att den utan bekymmer får plats i bilen och är dessutom lätt att bära med sig.

-Vi har hela tiden jobbat aktivt för att kunna erbjuda en komplett portfölj inom GNSS-mätning; med allt från prisvärda instegsmodeller till fullspäckade mottagare för renodlade mättekniker. Men just för att nå ut till en bredare användargrupp har priset varit helt avgörande, särskilt sedan den tekniska instegströskeln inte längre utgör ett hinder. Nu kan vi faktiskt erbjuda RTK GPS till samma pengar som en bättre rotationslaser, säger Fredrik Nordin, marknadschef på L5 Navigation.

All mätning (inmätning och utsättning) görs via den användarvänliga mätappen Emlid Flow som finns i gratisversion för både iOS och Android, d.v.s. till valfri telefon eller surfplatta.

Vi hade med oss ytterligare ett frågebatteri när vi träffade Peter på ett vindpinat projekt i Västernorrland. Fortsätt läsa för att förstå mer om hur han använder utrustningen och vilka fördelar han ser.

I vilka arbetsmoment ser du största nyttan?

Främst vid dokumentation och det kan ju röra sig om allt möjligt egentligen. Allt som finns på ritningarna har en projekterad position, med åtminstone N- och E-koordinater angivna, och ifall man behöver göra mindre anpassningar i fält är det ett suveränt hjälpmedel för att kunna dokumentera det nya läget med cm-noggrannhet. Även i kalkylskedet har jag haft stor nytta av utrustningen för att, långt innan första spadtaget tas, bilda mig en tydlig uppfattning av projektet och hur det förhåller sig till den befintliga ytan. Ibland har jag till och med upptäckt vissa saker som kan komma att bli utmaningar längre fram, men tack vare att man kan fånga upp det i ett tidigt skede är det enkelt att ta med det i kalkylen.

Vilken är den största fördelen med en egen GNSS-utrustning?

Att jag alltid kan ha den med mig och utföra enklare kontroller, inmätningar eller utsättningar direkt. Jag behöver inte vänta på att en mättekniker ska komma och göra jobbet, vilket ju sparar tid både för mig och mätteknikerna. Oftast rör det sig bara om någon enkel/snabb sak man vill kolla eller mäta in och då är det guld värt att kunna göra det själv.

Arbetar du annorlunda nu jämfört med tidigare?

Ja, det skulle man faktiskt kunna säga. Ett bra exempel är när jag är ute och tittar på jobb med beställare. Tack vare GPSen kan jag nu mäta in och dokumentera direkt ute i fält för att få fram en offert så snabbt som möjligt, som dessutom blir mer träffsäker jämfört med att gå runt med till exempel en kamera, mäthjul och pappersritningar eller dylikt.

Har du något annat att tillägga?

Jag personligen tycker att varje arbetsledare och platschef på Peab Anläggning borde ha en sådan här. Det skulle underlätta mycket för våra mättekniker och vi skulle förmodligen bli både mer effektiva och höja kvaliteten i produktionen tack vare bättre geografisk dokumentation och bättre beslutsunderlag.

Stort tack till Peter som tog sig tid att träffa oss och lycka till med kommande projekt!

Klicka här för att läsa mer om hur man kan öka effektiviteten i byggprocessen med GNSS-utrustning.

Faktaruta
  • Utrustningen i artikeln består av en Emlid Reach RX, en lodstav samt fältappen Emlid Flow och kostar totalt 24 495 SEK exkl. moms. Utöver det behövs ett nätverksRTK-abonnemang samt en telefon eller tablet med internetuppkoppling.

Köp din enhet här!

Om L5 Navigation

L5 Navigation Systems AB är ett företag som utvecklar och återförsäljer positioneringslösningar, främst inom GNSS-mätning och maskinstyrning, för alla typer av uppdrag och branscher. Sedan hösten 2023 är Geofix Aktiebolag, en av Nordens största leverantörer av utrustning och tillbehör inom mätning, samt Rockma System AB, specialiserade på lösningar för analys av bergegenskaper i realtid, en del av L5-koncernen.

#l5 navigation
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0