Bakgrund
Kantherm AB bildades 1978 som ett dotterbolag till Bulten Kanthal och grundar sig på Ingenjören Erik Hennings uppfinning, ett ventilationsaggregat med extremt hög värmeåtervinning, Termosave. Aggregatet har varit marknadsledande i över 30 år och med över 30 000 installerade Termosave-anläggningar över hela Skandinavien. Bolaget började sälja sina aggregat till villor och små lokaler och sedan startades ett annat bolag, Regenair, som började hjälpa större industrier, hotell och idrottsanläggningar. Kantherm såldes 1980 och produktionen sker i Sverige med svenska komponenter. Det finns bland annat ett Kantherm-aggregat på en svensk forskningsstation på Antarktis! Kantherm arbetar idag kontinuerligt med vidareutveckling av konstruktionen och har förbättrat såväl driftsäkerhet som värmeåtervinning hos Termosave®-aggregatet. Dessutom har Smart-funktioner installerats på enheterna, vilket forskats fram i Uppsala, som gör att du kan styra dem från telefonen.
Sparar mycket pengar och energi
Termosave består av en hel serie flexibla ventilationsaggregat med ett två-kammarsystem som återvinner 85–95 % av värmen, där luftriktningen styrs av ett mellanliggande spjäll och där läget normalt skiftar en gång per minut. Värmeåtervinningen kan enkelt stängas av med en strömbrytare.
Genom två-kammarsystemet tas varm luft från bostaden och luften lämnar ifrån sig värmen i kammare A. Kall luft tas utifrån och värms upp i den tidigare värmda kammaren B, som nu kyls. Notera exemplet: Frånluften är +22 grader och uteluften -10 grader. Och tilluften, det som kommer ut i bostaden, blir +19 grader. När spjället vippar, går nu kall luft genom kammare A och värms. Sedan värmer varm luft upp kammare B. Med detta smidiga sätt blir den friska luften tillräckligt varm, och varm frånluft värmer upp den kalla luften utifrån. Detta kan spara mycket pengar och energi året om.
Aggregaten skapar den viktiga och rena luftmiljön inomhus. Extra fukt från badrum och tvättstuga ventileras ut tillsammans med mindre hälsosamma och skadliga ämnen. Filtret i aggregatet tar bort partiklar i ingående luft, och finns även problem med radon är god ventilation ett måste.
– Vi vill ju få ned elförbrukningen. Ju mindre el du använder desto bättre. Det är dyrare att kyla än att värma och du sparar mer el och pengar på att hantera kyla. Skaffa vad du vill för att skapa värmen, men med våra produkter så behåller du den. Vi monterar utrustningen i ventilationssystemet och istället för att du värmer upp fåglarna utanför så värmer du upp aggregatets värmeväxlare och får tillbaka varm luft in igen, genom att plocka ner energin från luften du vill bli av med, berättar Frank Balbo, delägare i Kantherm.
För miljön och framtiden
Ifall en hel värld skall ställa om till exempelvis att bara köra med elbilar, kommer det inte att finnas el i överflöd. Den måste sparas in någonstans. Ifall vi skall ställa om mot klimatnödläge, så kan en bra början vara att titta på hur mycket energi varje enskilt hushåll gör av med. Genom ventilations-aggregatet gör du miljön och framtiden en tjänst.
– Vårt samarbetsföretag i Spanien fick i uppdrag att bygga om ventilationen i en stor teater i Madrid. De byggde en anläggning för kyla med en stor återvinningsdel, som de virade upp på taket. De mätte en hel säsong hur mycket energi som gick åt för teatern, som tog in fyrahundra besökare per föreställning. Med utrustningen igång så sänkte de energiförbrukningen med 92 %. För att man skall förstå: Numera kostar teatern 8 euro, i energi, per föreställning, alltså cirka 100 kronor, mot 1000 kr per föreställning innan, säger Frank.
Ambitionen är att få ut produkterna till färdig-hustillverkare och framförallt kommunala byggnader, skolor, dagis och affärer. År 2021 hoppas Kantherm kunna leverera ett par hundra enheter med deras nya revolutionerande spjälhus, som styrs med modern och säker datateknik, för framtida kunder. De är också mycket intresserade av framtida samarbetspartners och finansiärer så att Kantherm kan fortsätta att växa.
– Vill vi minska på energianvändningen och göra den så billig som möjligt, då skall vi använda oss av återvinning. Ju fler gånger vi använder den, desto billigare blir det. Om vi räknar med en besparing i genomsnitt, i ett land som Sverige, på kanske en tredjedel av elkostnaderna, så är det riktigt stora siffror för miljön och framtiden, avslutar Frank.
Lindhagensgatan 53 112 43 Stockholm,
Kundservice: 08 – 400 22 620
VD/CEO: Oscar Lundberg
Redaktionschef: Myrna Whitaker
Ägare: Branschaktuellt AB, ett fristående,
(redaktionellt oberoende bolag)
Organisationsnummer: 556856-4594
[email protected]
Copyright 2021 – 2023 | Branschaktuellt Sverige AB