Kundservice: 08 – 400 22 620
Vd: Oscar Lundberg
Chefredaktör: Myrna Whitaker
Ägare: Lundros, ett fristående,
(redaktionellt oberoende bolag)
Org nr: 556856-4594
[email protected]
Det handlar inte bara om att bygga energieffektivt för Finnfoam. Det gäller också att maximera boytan och spara materialkostnader genom att inte bygga tjockare väggar och tak än vad man behöver.
– Det talar för att använda högeffektiv isolering och här har främst PIR unika egenskaper, säger Niklas Alexandersson på Finnfoam.
Kommande strängare energikrav ställer nya villkor för hur man bygger energieffektivt. I växande storstadsregioner som till exempel Stockholm, Göteborg och Malmö där tomtpriser är höga är dessutom varje vunnen kvadratmeter ytterst värdefull.
– Det gäller att utnyttja byggrätten maximalt. Om man lyckas bygga med relativt tunna väggkonstruktioner så är mervärdet i form av uthyrningsbar yta betydande, säger Niklas Alexandersson på den finska isolertillverkaren Finnfoam.
Företaget Finnfoam känner ett starkt sug från den svenska och norska byggbranschen. Så starkt att man bygger en ny fabrik i Kristinehamn som blir klar sommaren 2017. Här kommer det initialt att tillverkas produkter för till exempel för grundläggning och infrastrukturprojekt, men på sikt sannolikt även PIR för vägg- och takkonstruktioner.
Särskilt PIR menar han är en viktig möjliggörare för att bygga nya energieffektiva byggnader, men även tilläggsisolera befintliga.
– En av de stora fördelarna är att redan en mycket tunn skiva är mycket effektiv då lamdavärdet ligger på låga 0,022. I Storbritannien är det till exempel vanligt att tilläggsisolera med en tunn skiva av PIR på insidan av gamla sten- och tegelfastigheter. På så sätt möjliggörs en väsentligt förbättrad energiprestanda utan att inkräkta nämnvärt på boarean. En annan applikation är att använda en PIR-skiva som diffusionsspärr på insidan av en vanlig trävägg.
Det är mångsidigheten hos produkter i XPS, EPS och PIR från Finnfoam som gör de så attraktiva, menar han.
– Det är ett oorganiskt fukt- och mögelbeständigt material som behåller isolerförmåga och form över mycket lång tid. Det kan användas i grundläggning, källarisolering, till väggar och tak. Det är en vattenavvisande värmeisolering som inte kräver separata fuktspärrar eller vindskyddsskivor.
Niklas Andersson har även personliga erfarenheter av att bygga lågenergihus med PIR.
– Mitt hus i södra Finland är en enplansvilla på 140 kvadratmeter med bergvärme och jättestora fönsterytor mot söder och väster. Huset har ett samlat energibehov av 57 kilowattimmar per kvartal för uppvärmning. Och då ingår faktiskt även varmvatten.
Kundservice: 08 – 400 22 620
Vd: Oscar Lundberg
Chefredaktör: Myrna Whitaker
Ägare: Lundros, ett fristående,
(redaktionellt oberoende bolag)
Org nr: 556856-4594
[email protected]
Copyright 2021 – 2025 | Branschaktuellt Sverige AB