FlygKommunen inleder projekt för fossilfritt flyg i norr
19/01/2022 2min lästid

Kommunen inleder projekt för fossilfritt flyg i norr

19/01/2022 2min lästid
Kommunen inleder projekt för fossilfritt flyg i norr

Mårten Bäck projektleder Fossilfritt flyg i norr. Foto: Samuel Pettersson

Under ett års tid ska Swedavia, Biofuel Region, forskningsinstitutetet RISE och RISE Processum, tillsammans med kommunen utreda möjligheter och utöka efterfrågan av fossilfritt flyg i norra Sverige.

Energimyndigheten har beviljat projektet ”Fossilfritt flyg i norra Sverige” finansiering med 9,5 miljoner kronor. Projektet bedrivs av Umeå kommun tillsammans med Swedavia, BioFuel Region, forskningsinstitutet RISE och RISE Processum, som ska undersöka förutsättningarna för flyg med biodrivmedel, el och vätgas. Så lyder informationen i ett pressmeddelande från Umeå kommun.

– I norra Sverige har vi en unik förutsättning att bidra till utvecklingen av fossilfritt flyg, både genom tillgång till grön el och lämpliga avstånd för elflyg men också att biodrivmedel för flyg kan utvecklas regionalt genom att förädla restprodukter från skogsindustrin. Detta möjliggör att vi i framtiden kommer att kunna erbjuda fossilfritt flyg för medborgare och företag i norra Sverige, säger Mårten Bäck, ny projektledare för Fossilfritt flyg i Norra Sverige.

Projektet är en genomförbarhetsstudie vars övergripande syfte är att analysera och utvärdera förutsättningarna för omställningen till fossilfritt flyg i ett efterföljprojekt. Målet är att konkretisera åtgärder som krävs för att uppnå de övergripande nationella målsättningarna att utveckla ett fossilfritt flyg och stärka tillgängligheten till, från och inom norra Sverige.

– Det finns en stor potential och ett stort kunnande i regionen när det gäller biodrivmedel som kan användas för att utveckla och bidra till flygets klimatomställning. Nyttjandet av restflöden från skogsindustrin har en stor affärspotential för industrin i norr, säger Johan Börjesson, gruppchef, RISE Processum.

– Det är viktigt att komma ihåg att alla transportslag behövs. Flyget har en viktig roll i klimatomställningen, inte minst för kompetensförsörjningen som tillgodoses genom regionala resor där avstånden kan var ganska långa och tidsvinsterna blir stora, säger Arne Smedberg, vd, BioFuel Region.

Klimatreducering är möjlig redan idag.

– Utvecklingen av fossilfritt flyg går fort nu. Redan till år 2025-26 kommer det finnas godkända el-flygplan. Vi skapar förutsättningar för att välkomna den trafiken på Swedavias flygplatser. Företag, organisationer och även privatpersoner kan till exempel genom de flesta flygbolag eller via Fly Green Fund och Swedavia redan idag klimatreducera sina utsläpp med flyg genom att köpa biodrivmedel, säger Bengt-Ove Lindgren, flygplatschef för Umeå Airport, Swedavia.

Fakta om fossilfritt flyg i norra Sverige

  • Projektets namn: Fossilfritt flyg i norra Sverige – en genomförbarhetsstudie
  • Tid för projektet: 2021-07-05−2022-12-31
  • Budget: Cirka 11 miljoner kronor
  • Parter: Umeå kommun (huvudsökande), BioFuel Region, RISE, RISE Processum och Swedavia

Spara den här artikeln

Missa inget! Prenumerera gratis på nyhetsbrevet

Prenumerera på Branschaktuellt’s nyhetsbrev – det är helt kostnadsfritt!