Byggindustrin Bostäder reportage
2 min lästid

Tillsammans ska boenden odla och skörda

8:e januari 2019, 13:42
Tillsammans ska boenden odla och skörda
Brf Odla. Foto: Ikano.
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

Skörda och odla – det är namn på nya bostadsrättsföreningar som nyligen blivit klara för inflyttning i Huddinge. Tillsammans med den sedan länge färdigställda byggnaden Moroten vill Ikano bostad inspirera till en hållbar livsstil. 

I närhet av Huddinge Centrum ger Ikano bostad skäl till de namn som givits till bostadsrättsföreningarna Skörda, Odla och Moroten. De har byggts klimatsmart, utnyttjar varje kvadratmeter till fullo – och odlingslådor ska uppmuntra till stadsodling.
– En expert på stadsodling har hjälpt oss i projektet och haft informationsmöten med våra lägenhetsköpare. Det ger ett ansvar och konsekvenstänk i ”vad som jag gör påverkar alla andra”. Det kan handla om flera saker, till exempel hur man hanterar sina sopor, säger Märit Olofsson Nääs, projektchef hos Ikano bostad.

Brf Moroten är redan klar och inflyttad sen länge, men föreningarna Odla och Skörda har inflyttning som pågår mellan januari och mars 2019.

Växthus ska få boenden att odla

Tanken kring bostadsrätterna, som i snitt är runt 45 kvadratmeter stora, är att de ska finnas ett hållbarhetstänk såväl ekologiskt som ekonomiskt och socialt.
– Vi vill ha små men prisvärda lägenheter som flera ska kunna ha råd med, kanske främst yngre par, ensamstående föräldrar eller som första lägenhet. Mellan byggnaderna ville vi utforma en gård som ska bli en mötesplats för de boende, med en lekplats, grill och gemensamma odlingar genom att bygga växthus och förråd, säger Märit Olofsson Nääs.

Hur har projektet påverkats av läget i dagens bostadsmarknad?
– Vi behövde titta närmre på hur vi ska marknadsföra lägenheterna och om vi kan addera något ytterligare till våra köpare.

Reportaget släpptes första gången i Bygg #1 2018 och har uppdaterats.

#bostadsrätt #huddinge #ikano #ikea #reportage #stockholm
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0