Byggindustrin Bostad
4 min lästid

10 största bostadsprojekten på gång i Göteborg

23:e september 2021, 10:53
10 största bostadsprojekten på gång i Göteborg
Gårdstens centrum. Bild: BoStad2021/Serneke
Emilia Granberg Emilia Granberg
Like 0

I Göteborg byggs det bostäder så det knakar i stommarna. Bara i år kommer tusentals bostäder att stå klara och mellan åren 2020 och 2050 räknar staden med 50 000 nya bostäder.

Det är många gamla industritomter som fått släppa till mark för att göteborgarna ska få någonstans att bo. Många grunder ska grävas, vägar ska anläggas och avlopp ska dras. Nedan har Entreprenad Live sammanställt Göteborgs tio största bostadsprojekt där lägenheterna beräknas bli klara i år eller nästa år.

1. Smörgatan, Kallebäcks terrasser
På Arlas gamla mejeritomt i Kallebäcks byggs just nu 1800 lägenheter, varav 265 ska stå klara 2021. Dessutom anläggs kommersiella lokaler, skola, förskola och gymnastikhall.
Byggaktör: Wallenstam

2. Fixfabriken
När Fixfabrikens ägare i Majorna var på jakt efter nya lokaler så passade det Göteborg perfekt. Här färdigställs 250 bostäder i fyra kvarter som ska stå klart 2021-2022. I området byggs också skola och äldreboende.
Byggherrar: HSB och Balder

Fixfabriken. Bild: BoStad2021/Fastighetskontoret Göteborgs Stad

Fixfabriken. Bild: BoStad2021/Fastighetskontoret Göteborgs Stad

3. Mandolingatan
I Frölunda ska det framöver byggas tusentals bostäder. På Mandolingatan, vid Frölunda torg, på det som tidigare var parkeringsplatser, byggs 600 nya hyresrätter. Bostäder ska stå klara nu i höst.
Byggherre: Framtiden Utveckling (Veidekke, Tornstaden, Skanska) på uppdrag av Poseidon

Mandolingatan. Bild: BoStad2021/Fastighetskontoret Göteborgs Stad

Mandolingatan. Bild: BoStad2021/Fastighetskontoret Göteborgs Stad

4. Sisjödal
I anslutning till Sisjön byggs det helt nya området Sisjödal. Här byggs 550 nya bostäder, varav 250 är bostadsrätter, 250 är hyresrätter och 50 är friliggande villor. Allt beräknas stå klart till 2022.
Byggherrar: Derome, Egnahemsbolaget, Framtidens Byggutveckling för Familjebostäder, PEAB, Stena Fastigheter och Veidekke

5. Kvibergs ängar
På Kvibergs ängar har såväl kor betat, som soldater exercerat och ungdomar spelat fotboll i Gothia Cup. Området håller sakta men säkert på att förvandlas till en stadsdel med bostäder, skola och kommersiella lokaler. Nu byggs här 800 nya bostäder, en blandning av radhus och flerbostadshus.
Byggherrar: Skanska Nya Hem, JM och Peab

6. Selma Lagerlöfs torg
Här byggs 1100 nya bostäder, fördelade på 400 bostadsrätter, 400 hyresrätter och 300 studentlägenheter. Selma Lagerlöfs Torg som är navet för Selma Stad omfattar utöver lägenheterna parkeringshus, handel och ett nytt stadsdelshus. En ny park har också till stora delar färdigställts. På sikt ska 3 000 bostäder byggas i den här etappen.
Byggaktörer: Göteborgslokaler, Framtiden Byggutveckling för Familjebostäder och Poseidon, Egnahemsbolaget, Riksbyggen, Botrygg och Keywe.

7. Gunnestorpsvägen
Ute i Tuve byggs 380 nya lägenheter, förskola och servicelägenheter. Projektet ska bidra till att ge Tuve en stadskänsla.
Byggherrar: Bonava och Wästbygg

Gunnestorpsvägen. Bild: BoStad2021/Bonava

Gunnestorpsvägen. Bild: BoStad2021/Bonava

8. Grafiska vägen
Det var länge sedan det låg en tändsticksfabrik i Göteborg men på den gamla tomten ute i Kallebäck byggs nu bostäder och kontor. Här byggs 250 lägenheter. Området ansluter till den redan uppförda ÅF-byggnaden.
Byggherre: Skanska

9. Smörslottsgatan
I Björkekärr byggs 600 lägenheter varav 88 redan är klara. I projektet ingår också en ny förskola och en nedsänkt cirkulationsplats. Området ligger i en svacka med risk för översvämningar och rondellen ska kunna ta hand om överskottsvattnet.
Byggherre: Balder

Smörslottsgatan. BoStad2021/Fastighetskontoret Göteborgs Stad

Smörslottsgatan. Bild: BoStad2021/Fastighetskontoret Göteborgs Stad

10. Gårdstens centrum
Här byggs 300 nya bostäder, både lägenheter och radhus. Samtidigt anläggs ett torg med apotek, affärer, café med mera.
Byggherre: Serneke

Gårdstens centrum. Bild: BoStad2021/Serneke

Gårdstens centrum. Bild: BoStad2021/Serneke

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0