Byggindustrin Bostad
3 min lästid

Riksbyggen Positive Footprint Housing

31:a mars 2017, 11:49
Riksbyggen Positive Footprint Housing
Ett av bidragen bakom projektet har varit att få in unga på bostadsmarknaden.
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

– Ett internationellt föredöme inom hållbart boende och bostadsbyggande.

Med hjälp av forskare, studenter och andra viktiga roller utvecklar Riksbyggen nya, hållbara och innovativa bostäder inom Positive Footprint Housing-projektet Viva i Göteborg.

– Positive Footprint Housing är ett samarbetsprojekt för att få fram hållbart byggande i Västsverige, där vi på Riksbyggen är en av huvudmännen, säger Anders C Johansson, projektchef på Riksbyggen.

Illustration: Tomorrow
Illustration: Tomorrow

Syftet och målsättningen med Positive Footprint Housing är att det ska resultera i ökad miljömässig, social och ekonomisk hållbarhet. Det unika är att forskare och elever följer, ger och får input i projektet där riksbyggen är spindeln i nätet.

– Vårt bidrag på Riksbyggen har varit att verka för en markanvisning i nära anslutning till Chalmers, i syfte att faktiskt kunna genomföra alla kloka idéer som växt fram. Vi har även tagit fram ett eget hållbarhetsprogram. När vi kommer till just den frågan tror vi att man inte bara kan jobba med exempelvis energifrågan, utan med fler frågar. Vi har som mål att arbeta med fler projekt där vi kan jobba utifrån det hållbarhetsprogrammet, säger Anders C Johansson.

Illustration: Tomorrow
Illustration: Tomorrow

Brf Viva – resultatet av många års forskning

Bostadsprojektet Brf Viva i Guldheden, Göteborg är ett flerbostadshus som består av 132 lägenheter. Projektet är ett resultat av Positive Footprint Housing. Efter många års forskning kring hur man kan bygga, bo och leva så hållbart som möjligt genomförs nu detta i samarbete mellan Riksbyggen, forskare och andra kompetenser, inom miljömässig, social och ekonomisk hållbarhet. Stort fokus har bland annat legat på energismarta lösningar och gemensamma ytor.

– Det är ett plusenergihus, som innebär att den förnyelsebara energin ska överstiga den mängd energi som fastigheten använder på årsbasis. Det kommer finnas en gemensam tvättstuga eftersom det är ett bättre alternativ från en hållbarhetssynpunkt. Det som sticker ut med Brf Viva är alla de gemensamma ytorna. Det kommer bland annat finnas orangeri, växthus och balkonger som är designade för att möten ska uppstå, säger Anders C Johansson.

På Riksbyggen insåg de att trösklarna för att komma in på bostadsmarknaden var stor, speciellt för unga personer. Ett av bidragen har därför varit att få in unga på bostadsmarknaden.

– Det står inskrivet i stadgarna att 6 av lägenheterna bara får gå till personer mellan 20 och 30 år och de säljs för endast 95 000 kronor. Vi tror att detta bland annat kan minska segregationen. Det är tydligt ett exempel på hur samverkan leder till en idé som i sin tur blir till handling, säger Anders C Johansson, projektledare på Riksbyggen.

Första inflyttning är planerad till sommaren 2018 och sista inflyttningen planeras till februari 2019.
– Vi är mycket stolta över projektet eftersom vi lyckats från att gå från ord till handling, avslutar Anders C Johansson, projektledare på Riksbyggen.

Skriven av Myrna Whitaker, Branschaktuellt Sverige AB

#göteborg #guldheden #lägenheter #nya lägenheter #riksbyggen
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0