Digitalisering
2 min lästid

Fastighetsbyrån: Digitala bostadsvisningar blir kvar

11:e maj 2021, 09:41
Fastighetsbyrån: Digitala bostadsvisningar blir kvar
Bild: Fastighetsbyrån.
Fredrik Fahlman Fredrik Fahlman
Like 0

Pandemin har skapat nya beteenden inom många olika områden och för bostadsspekulanter har digitala visningar blivit en naturlig del i köpprocessen. Enligt en undersökning kommer de att bestå även efter pandemin.

Sedan i höstas har Fastighetsbyrån, Sveriges största mäklarföretag, genomfört över 4000 live-sända visningar vilket mottagits mycket positivt av spekulanterna. En majoritet av mäklarna är övertygade om att de digitala visningarna kommer att leva vidare även efter pandemin, enligt företagets senaste Mäklarpanel. Det framgår av ett pressmeddelande.

I början av pandemin trodde många att bostadsmarknaden skulle drabbas hårt med färre försäljningar och sjunkande priser. Tvärtom har intresset för hemmet och att byta bostad ökat och efterfrågan har varit rekordhög. Mäklarna har fått anpassa sitt arbetssätt efter förutsättningarna, bland annat hur visningar genomförs. Fastighetsbyrån har sedan i höstas gjort en satsning på digitala live-visningar som ett säkert komplement till de fysiska visningarna.

Hittills har 4400 digitala live-visningar genomförts av nästan 70 % av Fastighetsbyråns mäklare. På frågan om hur responsen varit från kunderna så svarar 44 procent av mäklarna som genomfört en digital live-visning ”mycket positiv”, 38 procent ”positiv”, 17 procent ”neutral” och 1 procent ”negativ”.

– Spekulanterna uppskattar att det är säkert ur corona-perspektiv och det spar tid för pendlare och de som bor på annan ort. De upplever även att de får en bra bild av bostaden och uppskattar att det känns personligt. Många använder det som ett första steg för att bilda sig en uppfattning och avgöra om de vill gå på den fysiska visningen. Säljarna märker också att det är många fler som ser bostaden med de digitala visningarna, säger Jesper Täktblad, mäklare på Fastighetsbyrån Kungsholmen, i ett pressmeddelande.

På frågan ”Tror du att digitala live-visningar kommer leva vidare och användas även efter pandemin?” så svarade 63 procent av mäklarna som genomfört en live-visning ”Ja, definitivt”. 34 procent svarade ”Eventuellt, i viss utsträckning” och endast 2 procent svarade ”nej”.

– Även om det digitala inte ersätter det fysiska fullt ut så är det ett väldigt bra komplement som kommer vara relevant även efter pandemin, säger Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån, i ett pressmeddelande.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0