Fastighet
2 min lästid

Sveafastigheter säljer fastighetsportfölj

19:e februari 2016, 08:09
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

Sveafastigheter har sålt en fastighetsportfölj omfattande större delen av de resterande tillgångarna i Sveafastigheter Fund III.

Fastighetsvärdet av portföljen uppgår till EUR 450 miljoner. Portföljen köptes av Partners Group, en global kapitalförvaltare med huvudkontor i Schweiz, via en s.k. secondary transaction på uppdrag av dess investerare. Tillträdet genomfördes den 18 februari.

Portföljen utgörs av 97 fastigheter inom handel, kontor och hotell i Sverige och Finland, med en total uthyrningsbar area om 360 000 kvm. Partners Group har gett Sveafastigheter uppdraget att fortsätta förvaltningen av portföljen, vilket även var fallet med den SEK 3,2 miljarder portfölj som Partners Group köpte från Sveafastigheter Fund II i augusti 2015.

Johan Tengelin, VD, Sveafastigheter säger

”Vi är mycket nöjda med att ha sålt ytterligare en stor portfölj ur en av våra fonder till Partners Group och att ha åstadkommit ett utmärkt avslut för våra investerare i Sveafastigheter Fund III. Dessa två portföljförsäljningar verifierar intresset för den nordiska fastighetsmarknaden hos internationella investerare”.

Fabian Neuenschwander, Senior Vice President, Partners Group

“Följande vårt tidigare förvärv från Sveafastigheter så har vi tagit tillfället att på uppdrag av våra investerare köpa ytterligare en portfölj med kassaflödesgenererande nordiska fastigheter. Vi tror även fortsättningsvis att de nordiska marknaderna är väl positionerade för goda resultat och ser en potential för ytterligare värdetillväxt i de fastigheter som vi har köpt”.

Sveafastigheter Fund III lanserades 2010 och stängde för investeringar 2011, med EUR 317 miljoner i eget kapital. Fonden har fokuserat på fastigheter med potential för värdetillväxt i Sverige, Danmark och Finland. Fyra portföljer (Grocery Stores Finland, Högkullen Assisted Living, Park Vallila and Copenhagen Residential) av de ursprungliga tolv har framgångsrikt avyttrats under de senaste två åren.

Efter försäljningen till Partners Group återstår Linnéuniversitetet i Kalmar som enda kvarvarande portfölj i Sveafastigheter Fund III. Nyligen hölls ett första spadtag för projektet där Sveafastigheter tillskapar och bygger om 19 000 kvm utav de 23 000 kvm som omfattas av det 20-åriga hyresavtalet med Linnéuniversitetet.

Den seniora finansieringen tillhandahölls av Nordea Bank AB (publ) och pbb Deutsche Pfandbriefbank. Rådgivare på säljarens sida var Leimdörfer och Roschier och på köparens sida Wistrand och PwC.

#fastighetsförvärv #fastighetsköp #sveafastigheter
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0