Fastighet
2 min lästid

Plåtpriset 2015 till LINK arkitektur

23:e mars 2015, 12:43
Plåtpriset 2015 till LINK arkitektur
|
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

I år gick utmärkelsen Plåtpriset till LINK arkitektur för Skandionkliniken med tillhörande Hotel von Kraemer i Uppsala. Priset delades ut den 19 mars under evenemanget PLÅT15. Byggnaden prisas för den innovativa och konstnärliga fasadlösningen i aluminium.

Skandionkliniken är Nordens första cancerklinik för behandling med protoner, ett unikt samverkansprojekt mellan sju landsting och Akademiska Hus. Beställaren har haft höga ambitioner gällande gestaltning och projektet har ställt stora krav på teknisk innovation.

LINK arkitektur har nu tilldelats Plåtpriset 2015 för Skandionkliniken och byggnadens fasadlösning i aluminium och sandwichelement. Priset delades ut under evenemanget PLÅT som varje år samlar runt 350 arkitekter och beslutsfattare inom bygg- och fastighetsbranschen. Syftet är att lyfta fram inspirerande arkitektur och innovativa fasadlösningar i världsklass. Årets pris delades ut på Slagthuset i Malmö och mottogs av arkitekterna Roger Larsson, Camilla Starkenberg, Carl-Fredrik Danielson och Andreas Fernek.

Juryns motivering
Plåtpriset 2015 tilldelas en byggnad som gör skillnad. Med delaktighet, målmedvetenhet, samspel och innovation har både innehåll och fasad begåvats med färg, form och funktion som inger hopp. Två volymer för olika verksamheter med höga krav på teknik och säkerhet liksom tillgänglighet, transparens och inspiration, har på ett välordnat sätt fogats samman i ett gemensamt uttryck. Vackert, skirt och tryggt. Metallfasaden har fått en betydande roll i att transformera tungt till lätt och mörker till ljus. Fasaden tillåts dölja och framhäva, blir både funktionell och emotionell. Denna viktiga byggnad andas framtid – för de som bäst behöver det.

#arkitekturpris #link arkitektur #skandionkliniken
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0