Fastighet
21:a januari 20212 min lästid

Åtgärderna som sparade miljoner åt föreningen

21:a januari 20212 min lästid
Åtgärderna som sparade miljoner åt föreningen
Bild till vänster. Foto: Pelle Estborn / Bild till höger. Foto: Riksbanken
Myrna Whitaker Myrna Whitaker
Like 0

Det finns stora pengar att spara för bostadsrättsföreningar som börjar se över sin energianvändning. Det vet HSB brf Elisetorp i Arlöv. Här är åtgärderna som gjorde dem till Årets Energibästa Bostadsrättsförening.

HSB Malmö har lanserat tävlingen som ska få bostadsrättsföreningar att sporra och inspirera varandra till att förbruka mindre energi. Först ut att vinna priset är HSB brf Elisetorp i Arlöv. Det är en stor förening med 390 lägenheter i tre hus som är byggda 1964-1967.

– Starta med att göra en ordentlig inventering på vad som finns och vad som behöver bytas ut. Och vänta inte med åtgärderna ända tills ni måste, vi ligger alltid steget före, säger Agneta Klinth, ordförande i Elisetorp som ett tips till andra.

I hennes förening pågår ett ständigt arbete med att leta energitjuvar. Och mycket är redan gjort. Hon berättar om den senaste stora åtgärden som de beräknar ska sänka värmekostnaden med minst 75 procent – vilket är 1,9 miljoner kronor per år i besparing.

– Vi började med att byta ut alla radiatorer, sen installerade vi bergvärme. Slutbesiktningen gjordes i början av året och vi är lite försiktiga i vår gissning nu i början när vi inte riktigt vet hur stor besparingen blir. Men vi har sett andra föreningar som gjort en besparing på upp till 92 procent, säger Björn Cederslätt som är vicevärd.

– Redan i mars kunde vi se att energiförbrukningen sjönk, och nu i höst när värmebehovet ökade blev det en störtdykning.

Visst var det en stor investering på 17 miljoner kronor och den ska betalas, så några sänkta avgifter blir det inte för de boende trots besparingen.

–Det kostar ju att spara. Men vi har en god ekonomi och höjer väldigt sällan avgifterna, säger Agneta Klinth.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0