Fastighet
2 min lästid

Fastighetsbolaget slipper rekordskadestånd

7:e maj 2024, 08:47
Fastighetsbolaget slipper rekordskadestånd
Foto: Helena Landstedt/TT
Anna Broberg Anna Broberg
Like 0

Hem & Hyra beskriver att bakgrunden till händelsen är att Wonna I de Jong Fastigheter meddelade att de inte ville fortsätta förhandla med Hyresgästföreningen om hur stora hyreshöjningar hyresgästerna i Stockholm skulle få. Värden försökte få hyresgäster i Skärholmen att godkänna hyreshöjning på 4,75 procent utan att det hade skett några förhandlingar. Då värdens höjning var ett brott mot förhandlingsreglerna vände sig Hyresgästföreningen till hyresnämnden och krävde skadestånd på 5 000 kronor per lägenhet, skriver Hem & Hyra.
Sammanlagt kunde det handla om ett skadestånd på drygt 5,4 miljoner kronor om det skulle gälla värdens 1 095 lägenheter i Stockholm.

Nu har alltså Hyresgästföreningen dragit tillbaka kravet på skadestånd mot att Wonna I de Jong Fastigheter måste fortsätta att förhandla hyrorna med Hyresgästföreningen. Anledningen till att kravet på skadestånd dras tillbaka är att värden uppgett att felaktiga hyresavier återkallats.

– Man hade önskat att det hade blivit ett rejält skadestånd men värden hade dragit tillbaka de felaktiga avierna och ändrat hyrorna så vi såg inte skäl att gå vidare. Det är bra att vi har kvar förhandlingsordningen för hyresgästernas skull. Nu är vi kvar som part i stället för att värden kan sätta vilken hyra de vill, säger Catherine Ripman, försteförhandlare, Hyresgästföreningen region Stockholm till Hem & Hyra.

Hyresgästerna slapp hyreshöjning 2023 och istället höjs hyran med 9 procent från 2024 i en tvåårig överenskommelse. Wonna I de Jong Fastigheter har lovat att den som betalat en för hög hyra 2023 kommer att få en återbetalning, skriver tidningen.

#wonna i de jong fastigheter
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0