Fastighet
1 min lästid

Åtalas för penningtvätt i fastighetsaffärer

28:e mars 2024, 11:15
Åtalas för penningtvätt i fastighetsaffärer
Genrebild. Foto: Stina Stjernkvist/TT.
Anna Broberg Anna Broberg
Like 0

Lånet på 11,5 miljoner kronor har tagits hos ett låneinstitut av ett bolag som använt pengarna till att investera i fastighetsaffärer i Södertälje.

– Dessa fastighetsaffärer utreds alltjämt inom ramen för misstänkt näringspenningtvätt, grovt brott, av utredare vid Ekobrottsmyndigheten i en separat förundersökning. Beslut i åtalsfrågan i den delen kan förväntas efter sommaren, säger Fredrik Sandberg, förundersökningsledare och kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Stockholm.

Det åtal som nu väcks berör avbetalningar av det aktuella lånet. Avbetalningar har skett från andra bolag än det bolag som tog lånet. Och låneinstitutet har inte godtagit förklaringarna till betalningarna.

Brottet, grov näringspenningtvätt, ska enligt åtalet skett i Södertälje eller på andra okända plaser i Sverige den 28 februari 2022.

Ekobrottsmyndighetens utredare har lyckats säkra penningbeslag om sammanlagt drygt 11,5 miljoner kronor samt kvarstad på ytterligare fyra miljoner kronor för att täcka företagsboten om totalt fem miljoner kronor som åklagaren kommer att yrka på.

– Jag kommer också yrka att tingsrätten beslutar om näringsförbud för samtliga fyra åtalade på sammanlagt 25 år.

#södertälje #tingsrätt
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0