Fastighet
2 min lästid

SBB tillför över fem miljarder med nytt JV

26:e februari 2024, 08:16
SBB tillför över fem miljarder med nytt JV
Leiv Synnes, VD på SBB. Foto: SBB.
Johann Bernövall Johann Bernövall
Like 0


I samband med skapandet av det gemensamma företaget har SBB Infrastructure ingått ett låneavtal med Castlelake, backat av Atlas SP Partners, till ett belopp på cirka 5,2 miljarder kronor. Av lånesumman kommer SBB Infrastructure att använda en del för att förvärva fastigheter från SBB och en del för att omstrukturera skulder till SBB.

Fastigheterna förvärvas av SBB Infrastructure till det marknadsvärde som rådde den 31 december 2023 och som uppgick till 5,7 miljarder kronor. Som ytterligare säkerhet för lånet kommer SBB Infrastructure också att erhålla säkerheter från SBB i form av fastigheter värderade till 3,7 miljarder kronor. Detta innebär att den totala säkerhetsmassan för lånet kommer att vara värd 9,4 miljarder kronor.

“Maximera bolagets värde”

Portföljen av samhällsfastigheter kommer drivas och förvaltas av SBB Infrastructure genom ett förvaltningsavtal med SBB.

SBB avser att använda likviden från transaktionen till att stärka bolagets finansiella ställning och amortera skulder.

– Transaktionen bekräftar det starka värdet i SBB:s samhällsportfölj som utmärker sig genom en växande efterfrågan, inflationssäkrade kassaflöden och liten risk för hyresbortfall. Likviditeten ger möjlighet till att refinansiera skulder och att genomföra strategiska åtgärder för att maximera bolagets värde över tid. Vi ser fram emot samarbetet med Castlelake, säger Leiv Synnes, VD för SBB.

#sbb
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0