Fastighet
2 min lästid

Fastighetstoppen om pengatvättssamtalet: "Bullshit"

20:e november 2023, 10:20
Fastighetstoppen om pengatvättssamtalet:
Joachim Kuylenstierna. Bildkälla: Fastator.
Johann Bernövall Johann Bernövall
Like 0

I ett inspelat samtal från hösten 2009 delar Kuylenstierna med sig av information till en affärsbekant i Schweiz om hur man kan skapa komplexa företagsstrukturer för att hantera stora summor kontanter utomlands. Han diskuterar även att skicka fakturor från ett utländskt bolag under sin kontroll till ett svenskt företag som också är under hans inflytande, en metod som kallas “luftfakturor.” Denna praxis används ofta för att tvätta pengar, enligt Aftonbladet.

Enligt boken finns en inspelning där Kuylenstierna säger: “För det är ju ett sätt för dem att tvätta pengar”.

I polisens avlyssning kan man även höra företagsledaren beskriva hur han brukar agera för att undvika uppmärksamhet från myndigheterna. Han nämner att han involverar politiker och personer från Finansinspektionen i styrelsen för det svenska bolaget, vilket enligt honom gör det svårt för någon att granska verksamheten.

Kuylenstierna nekar dock kategoriskt till att ha diskuterat några penningtvättmetoder när Aftonbladet kontaktar honom. Han kommenterar: “Det var det dummaste jag har hört. Bullshit. Bullshit”.

Senare skickar Kuylenstierna ett sms till tidningen där han skriver: “Jag fick läsa en text av en inspelning du skickade till vår styrelseordförande från 2009. Detta samtal minns jag väl. Det var ett udda möte som skulle ske. Dock blev mötet aldrig av då jag efter att ha rådfrågat advokater om dess laglighet. Affären skulle vara olaglig enligt svensk lag”.

Uppdatering,12:05

Under måndagen skickade Fastator ut ett pressmeddelande med följande budskap:

“Idag den 20/11 har det publicerats artiklar i media som gör gällande att Fastator, genom VD Joachim Kuylenstiernas historiska förehavanden genom sin tidigare arbetsgivare, skulle kunna vara involverade i affärer som strider mot svensk lag.
 
Styrelsen i Fastator ser extremt allvarligt på den information som har kommit fram i materialet. Det tillvägagångssätt som återges i Aftonbladets artikel vore olagligt och är på intet sätt förenligt med hur vi bedriver vår verksamhet. 
 
Styrelsen kommer att tillsätta en intern utredning, med hjälp av oberoende advokat Björn Wendleby från Harvest Advokatbyrå, för att gå till botten med den information som har kommit fram. Skulle utredningen komma fram till att det föreligger något olagligt i Joachim Kuylenstiernas förehavanden kopplat till hans engagemang i Fastator kommer det att hanteras. Resultatet av utredningen kommer att delges marknaden. 
 
Som börsbolag är marknadens och allmänhetens förtroende naturligtvis av yttersta vikt för oss. Vi kommer att lägga all vår kraft på att räta ut eventuella frågetecken för att återställa förtroendet för Fastator.”

#fastator
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0