Fastighet
2 min lästid

Skattesmäll efter jätteprojekt – bolag överklagar

14:e november 2022, 13:34
Skattesmäll efter jätteprojekt – bolag överklagar
Arenastaden. Foto: Janerik Henriksson/TT.
Johann Bernövall Johann Bernövall
Like 0

Skatteverket har granskat de överlåtelser som projektutvecklingsbolaget Råsta Holding gjort till olika köpare, och landar i slutsatsen att bolaget har gjort en skattefri vinst på över en halv miljard kronor.

Koncernbolaget Råsta Mark belastas därför med ett krav på 161 miljoner i ytterligare skatt och skattetillägg.

Råsta Holding – som tidigare delägdes av Solna Stad – bildades 2006 av flera intressenter i syfte att utveckla det som idag är Arenastaden.

Råsta Mark, som blev en del av koncernen året efter, ingick 2009 ett exploateringsavtal med kommunen som bland annat stadgade att nybyggda anläggningar runt Arenastaden skulle överlämnas till kommunen för 20 procent av produktionskostnaden, i utbyte mot en ny detaljplan som gjorde att värdet på Råsta-koncernens fastigheter steg.

Överklagar beslutet

Solna stad förband sig samtidigt att inte ta ut en så kallad gatukostnadsersättning från de berörda fastighetsägarna. Parterna kom även överens om att Råsta-koncernen successivt skulle överlåta byggrätter till olika byggherrar, vilket skedde fram till 2018, då projektet avyttras.

Det är just beskattningsåret 2018 som Skatteverkets granskning gäller. Det underkänns alltså av Skatteverket, som anser att det i praktiken handlat om ett tidigare obeskattat uttag ur kassan. Värdet bestäms till de reavinster som moderbolaget gjort på fastighetsaffärerna – 553 miljoner.

Fabeges vd Stefan Dahlbo säger till lokaltidningen Mitt i att Fabege kommer att överklaga Skatteverkets beslut som de menar i sin helhet är felaktigt.

Solna stad sålde sin andel i Råsta Holding till Fabege under 2020. Tidigare var även Peab och Jernhusen delägare.

#arenastaden #fabege #råsta holding #skatteverket #solna stad
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0