Fastighet
1 min lästid

HMB bygger energismarta bostäder i Örebro

30:e juni 2022, 09:34
HMB bygger energismarta bostäder i Örebro
Tamarindens gatumiljö utformas för att det ska bli attraktivt att gå, cykla och resa kollektivt. Illustration: White
Emilia Granberg Emilia Granberg
Like 0

Med ambitionen att bli en förebild för hur man kan bygga energismart och bidra till att snabba på klimatomställningen växer det nya bostadsområdet Tamarinden fram. Området beräknas vara klart senast 2030 och kommer bland annat rymma ca 800 bostäder, verksamhetslokaler, en förskola, parker och ett unikt energisystem.

Här kommer flera olika byggaktörer bygga och nu står det klart att HMB Construction ska föra upp 182 lägenheter och en förskola åt Tornet Bostadsproduktion. Dessa byggnader har utformats för låg energiförbrukning, små energiförluster och en målsättning att bli självförsörjande på el, och förstudier visar ett halverat effektbehov och en energibesparing på 30 procent.

Energisystemet kombinerar solenergi, fjärrvärme och geovärme. Sedan kan den egenproducerade energin lagras och delas i ett lokalt kvartersnät på ett sätt som aldrig tidigare gjorts i Sverige.

– Det är mycket glädjande att vi får vara med och bygga ett bostadsområde med högt ställda mål för hållbarhet, säger Krister Karlsson, vd för HMB Construction.

HMB påbörjar sin del av projektet hösten 2022 med beräknad inflyttning 2025. Uppdraget genomförs som en totalentreprenad.

#hmb construction #örebro #tornet
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0