Energieffektivisering
2 min lästid

De är först med att testa EnOff-modellen

1:a februari 2022, 08:57
De är först med att testa EnOff-modellen
Till Rombergaskolan i Enköping har kommunen upphandlat en energikartläggning. Bild: Enköpings kommun
Emilia Granberg Emilia Granberg
Like 0

Sedan ett par år tillbaka har kommuner i Östra Mellansverige, tillsammans med bland annat EEF, Upphandlingsmyndigheten och SKR, jobbat i ett stort projekt för att främja energieffektivisering – projekt EnOff (energieffektivisering i offentlig sektor). Projektet har stöd av Energimyndigheten, finansieras genom Tillväxtverket, och har som syfte att hjälpa till att energieffektivisera men också underlätta samarbetet mellan offentlig sektor och näringslivet.

Nu har det blivit dags att testa modellen och först ut är Enköpings kommun.

– Vi har upphandlat en samverkan, i den garanterar vi en energikartläggning, vilket vi håller på med nu på Rombergaskolan. Eventuella åtgärder och energikartläggningar på andra objekt löser vi ut vartefter via optioner i kontraktet. Vi behöver alltså inte handla upp igen, säger Karin Björkman bygg- och projektledare och även hon ansvarig i projektet.

Jarno Rannisto, strategisk inköpare på inköpsavdelningen, tillägger:

– I samverkansavtalet finns inget krav på kommunen att köpa ytterligare energikartläggningar eller åtgärder efter Rombergaskolans kartläggning. Det ger den avtalade konsulten en morot att leverera bra kvalitet för varje beställd option, men också beställaren en trygghet att enkelt kunna avbryta samarbetet om det inte fungerar som förväntat.

Med ENOFF-modellen kan kommunen genomföra en energikartläggning där åtgärder med kostnader och besparingar redovisas. Sedan kan kommunen välja om man vill gå vidare med leverantören i olika åtgärder och kanske ytterligare energikartläggningar. Kostnaderna fastställs och en beställning görs. Sedan kan åtgärderna genomföras och följas upp för att se resultatet av energibesparingarna.

– Vi har ett mål att minska energianvändningen i våra fastigheter med 10 procent mellan 2018 och 2023. Därför är det här väldigt intressant för oss. Det finns heller ingen anledning att slösa på energi, säger Joakim Sjödahl, energisamordnare och ansvarig för projektet.

#energieffektivisering #enköpings kommun #enoff
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0