Fastighet
3 min lästid

Mässamarbete lyfter proptech-startups

5:e november 2021, 11:00
Mässamarbete lyfter proptech-startups
Jens Björk, vd och medgrundare av Planima. (Foto på Fastighetmässan till höger: Eric Roxfelt)
Rebecca Bornlid Lesseur Rebecca Bornlid Lesseur
Like 0

Planima arbetar med att hjälpa fastighetsägare att förstå och hantera sitt underhållsbehov på ett nytt och enkelt sätt. På Fastighetsmässan har företaget en viktig roll – via sin Proptechkarta har de bjudit in bolag till vad som kommer bli mässans Proptech-allé. – Jag tror det finns en större medvetenhet inom branschen i dag och en vana att det finns digitala lösningar, säger Jens Björk, vd och medgrundare av Planima.

Sedan starten 2015 har Planima erbjudit sitt planeringsverktyg som numera används av både privata och offentliga fastighetsägare samt förvaltningsbolag. Proptech har blivit allt vanligare inom fastighetsbranschen. Digitala lösningar efterfrågas och Planima är ett av de företag som har valt att satsa på att underlätta för aktörer inom branschen.

Jens Björk beskriver att Planima fungerar som ett planeringsverktyg, Och det används av allt från stora kommunala bostadsbolag till industriföretag och kommersiella fastighetsbolag. Planima används för att effektivisera förvaltningen hos över tusen fastighetsägare och förvaltare, och växer nu kraftigt. Företagets mål är tydligt – att kundernas arbetssätt ska vara enkelt och smärtfritt.

– Det handlar om att lätt förstå sitt underhållsbehov så att man inte behöver uppfinna hjulet om och om. Vi möjliggör att det görs på ett bra sätt, säger Jens Björk.

Planima vill att verktyget de erbjuder ska bidra till ett proaktivt arbetssätt för kunderna, istället för att släcka bränder. Bland många av komponenterna ligger att ha koll på exempelvis fastighetsbolagets ekonomi och hjälpa fastighetsägare att planera, prioritera och ta bästa möjliga beslut baserat på stora mängder data. Allt detta görs på ett användarvänligt vis.

”För branschens skull”

Jens Björk berättar att de som jobbar hos Planima blev nyfikna på andra proptech-företag och potentiella samarbeten. Därför valde de i slutet av förra året att göra en  Proptechkarta, där de kartlade olika proptech-startups i Sverige. Frågor de ställde sig var vilka de kan samarbeta med för att erbjuda kunder attraktiva erbjudanden.

– För branschens skull ska det vara lätt att skanna av vad det finns för alternativ för innovativa lösningar. Det finns ett behov av det och intresset har blommat upp, säger Jens Björk.

Han tror det handlar om att det finns en större medvetenhet om digitala lösningar inom fastighetsbranschen i dag, mycket tack vare en ny generation av yrkespersoner som är vana vid att arbeta så.

Under Fastighetsmässan hoppas Jens Björk att Proptech-allén kommer bidra till att fler bolag med liknande inriktning får möjlighet att synas för fastighetsägare och berätta vad de erbjuder. Planima har hjälpt Fastighetsmässan att bjuda in flera bolag som kommer ställa ut.

– Vi vill att de ska ut och synas och en ökad medvetenhet om vilka schyssta proptech-bolag som är på gång, säger Jens Björk.

Text av Rebecca Bornlid Lesseur

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0