Fastighet
2 min lästid

Intervju med Riksbyggens IT-chef om digital transformering

5:e november 2021, 10:21
Intervju med Riksbyggens IT-chef om digital transformering
Amir Chizari, CIO på Riksbyggen. Foto: Pressbild Rikssbyggen
Rebecca Bornlid Lesseur Rebecca Bornlid Lesseur
Like 0

Riksbyggen har genomgått en digitaliseringsresa för att öka kundnyttan och förbättra verksamhetens effektivitet. Nu kommer Riksbyggens IT- och digitaliseringschef Amir Chizari till FastighetsMässan för att föreläsa kring digital transformation som rör fastighetsbranschen.

– Detta är en transformation där minsta lilla grej ger stor effekt, säger Amir Chizari.

För drygt tre år sedan var det inte tydligt med vad digitaliseringen skulle innebära för Riksbyggen och knappt något som pratades om, menar Amir Chizari. Tiden förändras – i dag är det en självklarhet inom bolaget.

– Vi är vana vid digital teknik och vill ha allt tillgängligt, säger Amir Chizari.

Amir Chizari kommer dela med sig av den digitala strategi som Riksbyggen tog fram och ge exempel på vad det har gett för effekter internt och externt. Han berättar att de snabbt har kunnat se flera positiva resultat tack vare bolagets ökade digitalisering.

Det handlar om automatisering av vissa tjänster och innovation av befintliga affärstjänster.

En digital tjänst som han nämner är en plattform för kunder för att boka, hyra eller betala. En del i det är att hyresgäster internt ska kunna ta hjälp av varandra, bland annat kunna låna verktyg eller bil av varandra om de vill.

– Ökad kundnytta är grunden. Vi på Riksbyggen bygger för framtiden och där är digitalisering ett verktyg för att göra processer mer effektiva, säger Amir Chizari.

Samverkan för att dra nytta av varandra

Bland många av de fördelar Amir Chizari ser med ökad digitalisering inom fastighetsbranschen är att förvaltningen blir mer förutsägbar och hållbar. Han nämner sensorer och AI i fastigheter och hur det kan minska elförbrukningen.

– Om kunder använder den tjänsten kan AI förutsätta värmeförändringar och ge energioptimering, säger Amir Chizari.

Under Fastighetsmässan hoppas Amir Chizari att fler aktörer inom fastighetsbranschen inspireras till att använda mer digitala verktyg i det dagliga arbetet och att aktörer knyter kontakt med varandra. Samverkan är vägen framåt enligt honom, då kan de dra nytta av varandra.

– Det är en administrativt tung bransch med stora möjligheter. Vi är samhällsutvecklare och digitala verktyg skapar både affärsvärde och samhällsnytta, säger Amir Chizari.

Text av Rebecca Bornlid Lesseur

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0