Fastighet
2 min lästid

Parterna oense - projektet Stockholmshyra avslutas

19:e oktober 2021, 07:24
Parterna oense - projektet Stockholmshyra avslutas
Myrna Whitaker Myrna Whitaker
Like 0

Förhandlingarna om systematisk hyressättning mellan Hyresgästföreningen och de allmännyttiga bolagen Familjebostäder, Stockholmshem och Svenska bostäder har inte nått en slutlig överenskommelse. Parterna har beslutat att avsluta projektet Stockholmshyra.

I ett pressmeddelande skriver Familjebostäder och Stockholmshem att “utmaningen att enas om en systematik som både tar hänsyn till ett stort varierat bestånd och som är tydligt för hyresgästerna blev för komplex”.

Med Stockholmshyra skulle hyresgästerna få en systematisk tillämpning av det så kallade bruksvärdessystemet, det vill säga att likvärdiga lägenheter får likvärdig hyra.

– Vår ambition har varit att skapa en rättvisare hyressättning med en större förutsägbarhet och tydlighet för hyresgästerna. Det är bara att beklaga att vi inte nådde i mål. Bruksvärdessystemet behöver moderniseras och förhandlingsmodellen mellan parterna behöver utvecklas för att möta framtida utmaningar, vilket vi är fortsatt överens om. Därför kommer arbetet att fortsätta i andra former, säger Anette Sand, vd på Stockholmshem, i ett gemensamt uttalande från bostadsbolagens vd:ar.

– Projektet har pågått under många år och vi har lagt ner mycket tid och resurser på att få det att fungera. Men på senare tid har vi hamnat för långt ifrån varandra i förhandlingarna för att det ska vara meningsfullt att fortsätta arbetet. Därför avslutar vi nu projektet Stockholmshyra. Hyresgästföreningen tror på systematisk hyressättning, som redan är etablerat i över 100 kommuner. Det är rätt väg att gå för att stärka och utveckla dagens demokratiska förhandlingssystem, bland annat för att hålla marknadskrafterna borta från hyressättningen, säger Simon Safari, ordförande, Hyresgästföreningen Region Stockholm.

Projektet för att skapa en konsekvent hyressättning för cirka 61 000 hyresrätter i Stockholm har pågått i mer än fem år. En överenskommelse om grundläggande principer slöts i december 2018. Parterna har sedan dess arbetat med detaljerna och varit överens om många delar, men har inte kunnat komma fram till en slutlig överenskommelse.

Enligt pressmeddelandet kommer parterna nu utvärdera arbetet för att säkerställa att insikter och lärdomar från projektet kommer till nytta framöver.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0