Fastighet
3 min lästid

Intervju: "Otrygghet för fastighetsägare är en pandemi"

6:e oktober 2021, 14:06
Intervju:
Magnus Lindgren. (Bild till höger) Mattias Karlsson, Flickr CC BY-NC-ND 2.0
Rebecca Bornlid Lesseur Rebecca Bornlid Lesseur
Like 0

Ökad trygghet för fastighetsägare är ett ytterst aktuellt ämne som behöver sättas under lupp. Det menar Magnus Lindgren, tidigare polischef och numera generalsekreterare på den oberoende tankesmedjan Stiftelsen Tryggare Sverige. – I Sverige har vi tre pandemier. Den tredje är otrygghet för fastighetsägare, säger Magnus Lindgren.

På årets Fastighetsmässa står ökad trygghet för fastighetsägare högt på agendan. Magnus Lindgren kommer att hålla i flera seminarier där deltagare kan få konkreta verktyg för hur de ska öka tryggheten och minska kriminalitet i bostadsområden.

I princip alla fastighetsägare har fått erfara otrygghet i sin yrkesutövning. Det visar en kartläggning gjord av Stiftelsen Tryggare Sverige. Magnus Lindgren berättar:

– Covid kan vi förhoppningsvis lägga bakom oss snart. Den andra, miljökrisen, har varit på agendan i flera år. Däremot står många som suggor inför stjärnhimlen, undrandes vad vi kan göra, inför pandemin brottslighet. Sedan 2015 har otryggheten ökat i många bostadsområden. Samtidigt har medvetandet ökat och där är fastighetsägare en viktig aktör, säger Magnus Lindgren.

Mats Lindgren menar att de som drabbas och begår brotten är fastighetskunder. Fastighetsägarna och deras personal drabbas av obehöriga personer som skapar oro eller kriminella gäng som etablerats i området eller får fäste i samband med inflytt.

– Det handlar om ”hängen” och gängen. Hängen handlar om unga killar som upprätthåller sig i trapphus och tar över platserna. Gängen kan exempelvis syssla med narkotika eller grov brottslighet.

”Se till så att de aldrig kommer in”

Magnus Lindgren menar att det viktigaste för fastighetsägare är att skapa social kontroll över bostadsområden, med hjälp av polis och övriga samhället, såsom näringsidkare.

Trygga trapphus är ett av de verktyg han kommer prata om. Det handlar om att boenden i fastigheter ska ha tagg för att komma in – så att obehöriga hålls utanför. I trapphuset ska det finnas tydlig information om att obehöriga kan polisanmälas. Samtidigt är det viktigt att fastighetsägarna gör bakgrundskontroller för tilltänkta kunder, med hjälp av polisen.

– Skapa ordningshållning och renhållning. Om området har klotter och skadegörelse får människor uppfattningen att ingen bryr sig om det och då drar de sig undan. Då minskar den sociala kontrollen.

“Fastighetsmässan är en viktig plattform”

Magnus Lindgren berättar att fastighetsmässan är en viktig plattform för att stärka fastighetsägarna och så att de blir sedda för vilken utsatt grupp de är. Han kommer berätta om hur fastighetsägare kan ta hjälp av andra aktörer i samhället för att trygghetsbesiktiga bostadsområden.

Text av Rebecca Bornlid Lesseur

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0