Fastighet
2 min lästid

Batterisatsning ska spara kyrkan miljoner

30:e juni 2021, 13:52
Batterisatsning ska spara kyrkan miljoner
Bilden har inget med artikeln att göra. Foto: Sharon Ang/ Pixabay
Myrna Whitaker Myrna Whitaker
Like 0

Svenska kyrkor kan i framtiden värmas upp med kylskåpsstora batterier, vilket både skulle gagna klimatet och svenska kyrkans ekonomi. Det skriver DN och hänvisar till en utredning initierad av Karlstads stift.  

Med totalt 3 500 kyrkor utspridda över hela landet är potentialen stor för svenska kyrkan att kunna påverka elsystemet i en mer hållbar riktning genom att värmas upp med batterier. Batterierna skulle kunna sänka värmekostnaden för Svenska kyrkan med 75 miljoner kronor om året och samtidigt bidra till elförsörjningen i samhället.

– Det här har inte bara betydelse för själva kyrkan utan blir en resurs för hela elnätet. Man letar efter den här typen av stöd för elsystemet. När solen går i moln, det slutar blåsa eller om det blir en störning på elnätet så kan kyrkornas batterier gå in och balansera, säger Johannes Wikström som ansvarat för utredningen, till tidningen.

Det är främst större kyrkor som har mest att tjäna på batterisatsningen, kyrkor som alltså inte används så flitigt. Uppskattningsvis handlar det om tusen av de totalt 3 500 som tillhör Svenska kyrkan. Nästa steg uppges vara att påbörja försök i några kyrkor och se vilka batterier som fungerar bäst.

Bakom utredningen, som gjorts åt svenska Kyrkan, står företaget Ntricity. Företaget ser inte att det ska vara några större problem att komma igång.

– Man måste brygga över gapet mellan de stora kraftbolagen och de som tillverkar tekniken. Det är inte lika enkelt som att breda en smörgås, men det är inte så svårt, säger Lars Skoglund, vd på Ntricity till DN.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0