Fastighet
2 min lästid

Kulturhistoriska byggnaderna renoveras

27:e mars 2017, 07:39
Kulturhistoriska byggnaderna renoveras
Mimer renoverar Västerås mest fotograferade vy. Det är fastigheterna i centrala Västerås som ska renoveras.
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

Nu påbörjar Bostads AB Mimer underhållsrenovering på några av de kulturhistoriska byggnader som ligger centralt i Västerås. Det gäller Mimers fastigheter runt Svartån samt Bondtorget. Byggnaderna är i behov av underhållsarbete för att hålla i många år till. Generellt är det fasadmålning, tak- och fönsterrenovering som kommer att utföras. Planeringen av arbetet har skett tillsammans med Västmanlands läns museum.

Byggnaderna har höga kulturhistoriska värden och delar är skyddade som byggnadsminne. Detta innebär att Mimer ska utföra vård- och underhållsarbeten så att det kulturhistoriska värdet inte minskar. I samråd med Västmanlands läns museum har Mimer därför tagit hänsyn till detta i val av färg, material, fönster och andra detaljer för att bevara och återställa byggnadernas ursprungliga utseende. I arbetet kommer kulturhistoriskt riktiga material och metoder att användas för att ta tillvara på byggnadernas karaktär och utseende samtidigt som man då värnar om de traditionella hantverken.

– Vi kommer att bevara och återställa byggnaderna i dess originalkulör och utformning. Det är viktigt att byggnaderna håller över tid och att de behåller sitt kulturhistoriska värde. Vyn är karaktäristisk för Västerås. Många Västeråsare och stadens besökare tycker om utsikten från Apotekarbron upp över Svartån. Därför är det här är ett viktigt bevarandearbete, säger Kenth Fransson, projektledare på Mimer.

Arbetena beräknas påbörja i mars 2017 och utförs etappvis fram till och med december 2017. Byggställningar kommer att finnas runt byggnaderna och under en kort period i Svartån. Nordikon är anlitad som huvudentreprenör för arbetet. De kommer att ha sitt platskontor i intilliggande Klipperhotell under arbetet.

#bostads ab mimer #kenth fransson #mimer #renovering #svartån #västerås
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0