Vindkraft
3 min lästid

Ellevio i unikt avtal för rekordstor vindkraftpark

25:e maj 2016, 12:58
Ellevio i unikt avtal för rekordstor vindkraftpark
|
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

Ellevio har nyligen anslutit den största vindkraftparken hittills till sitt elnät. Parken som finns i Sörby i Hälsingland, började leverera el ut på nätet i början av april.

Ellevio har också tecknat ett samarbetsavtal med ägaren Järvsö Sörby Vindkraft AB, som innebär att Ellevio tar hand om driftövervakning och felavhjälpning för elnätet i parken.

37 vindkraftverk på vardera 3,45 MW tronar nu på höjderna mellan Bollnäs och Ljusdal. Parken som heter Sörby är en av landets största och kommer ha en årsproduktion som motsvarar hushållsel för cirka 76 000 hushåll. Nyligen skrev Ellevio avtal med ägaren av parken om driftövervakning och felavhjälpning. Ett unikt avtal, eftersom det är första gången som ett vindkraftsföretag får tillgång till Ellevios ordinarie styrka av lokala entreprenörer.

– Eventuella avbrott kan förkortas rejält och det innebär såklart högre produktion, berättar Jimmy Mattsson som är ansvarig på Ellevio.

– Vi är väldigt stolta som har fått det här förtroendet.  Vi är en aktör som fokuserar mycket på omställningen till mer förnyelsebar energi. Dels för att vi ansluter mycket vindkraft till vårt elnät och dels för att vi hanterar drift och övervakning av vindparker, fortsätter Jimmy Mattsson.

Anslutningen av vindkraftparken har varit ett utmanande projekt på flera sätt. 28 kilometer 130 kV-ledning och 1,3 km 130 kV-kabel som går under Ljusnan har kopplats ihop med elnätet via ett ställverk i Ljusdal. Det har varit många delprojekt med olika entreprenörer, bland annat borrade Ellevio en cirka 400 meter lång kanal under Ljusnan, där sju kabelrör placeras 10 meter under älvbottnen. En komplicerad och tekniskt avancerad lösning som krävde mycket planering.

– Det här projektet har ställt höga krav, både på oss som elnätsägare och på våra entreprenörer som vi samarbetar med. Vi har arbetat hårt med att hitta de bästa lösningarna för att hantera en del ovanliga situationer, berättar Jan Ranström som varit projektledare hos Ellevio.

Kraftö Vind, har utvecklat projektet och ansvarat för uppförandet.

Fakta om parken

Ägare: Allianz Capital Partners genom Järvsö Sörby Vindkraft AB. Kraftö Vind har utvecklat projektet sedan 2009, och på uppdrag av Allianz Capital Partners har Kraftö ansvarat för uppförandet av vindkraftsparken.

Turbiner : 37 turbiner á 3,45 MW

Total produktionskapacitet : ca 127 MW

Beräknad årsproduktion : 380 GWh, vilket motsvarar hushållsel för cirka 76 000 hushåll.

Anslutning : Knappt 30 km ledning, 130 kV. Ledningen går bland annat under Ljusnan och genom en vattentäkt. Ellevio ansvarar för elnätet fram till en anslutningspunkt i parken, vindkraftbolaget ansvarar för det interna elnätet inne i parken.

#ellevio #elnät #energi #vindkraft #vindkraftpark
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0