Vindkraft
2 min lästid

Miljardinvestering ska ge ny vindkraftspark

15:e april 2016, 11:04
Miljardinvestering ska ge ny vindkraftspark
|
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

Fortum har fattat slutgiltigt investeringsbeslut om den 75 MW stora vindkraftsparken Solberg, nordväst om Örnsköldsvik, ett projekt som Fortum förvärvade tidigare i år.

Planen är att påbörja markarbetena i sommar. Vindkraftsparken beräknas börja producera i början av 2018. Investeringen totalt är på ca 100 miljoner euro, eller närmare en miljard kronor. Under förutsättning att Skellefteå kommunfullmäktige godkänner affären och alla tillstånd och myndighetsbeslut finns på plats kommer Fortum och Skellefteå Kraft att stå för hälften var av projektet.

– Sverige är ett naturligt val för Fortum när det gäller investeringar i vindkraft. Det är en av våra största hemmamarknader och det är här vi har större delen av vår vattenkraftskapacitet, något som är avgörande för att kunna balansera vindkraftens oregelbundna produktion, säger Kari Kautinen, koncernansvarig för Fortums investeringar i vind- och solkraft.

Projektet är ett viktigt steg i implementeringen av Fortums nya strategi. Ambitionen är att växa inom vind- och solkraft såväl genom helt nya projekt som riktade förvärv. Solberg kommer att bestå av 22 vindkraftverk med en total kapacitet på 75 MW. Vindturbinerna levereras av Vestas och Arise kommer att ansvara för projektledningstjänster för bygget. Den årliga produktionen beräknas bli ungefär 250 gigawattimmar, GWh, vilket motsvarar 50 000 hushålls årsanvändning.

– Det finns få riktigt bra vindlägen i Sverige som lämpar sig för storskalig landbaserad vindkraft så vi är glada över att ha hittat detta förvärvsobjekt, säger Hans Kreisel, koncernchef Skellefteå Kraft.

#energi #fortum #skellefteå #skellefteå kraft #vindkraft #vindkraftsproduktion #vindpark
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0