Energi Vindkraft
1 min lästid

Viktigt steg för ny vindkraftpark

16:e mars 2016, 09:26
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

Vattenfall inleder projekteringen av två vindkraftparker i östra Nordsjön, 47 kilometer utanför Norfolks kust i England.

Det första projektet, Norfolk Vanguard, påbörjas 2016 och blir Vattenfalls hittills största vindkraftprojekt. Det andra projektet, Norfolk Boreas, följer ett år senare. Tillsammans får de två projekten en installerad effekt på hela 3,6 GW (1,8+1,8), tillräckligt för att förse 2,6 miljoner brittiska hushåll med el.

– Det innebär ett betydande tillskott av el till Storbritannien och det innebär också att Vattenfall kan fortsätt sin expansiva satsning mot förnybar energiproduktion, säger Gunnar Groebler, chef för Vattenfall Vind.

Norfolk Vanguard bidrar till Vattenfalls ambition att öka kapaciteten i vindkraft i norra Europa till sju GW till år 2025. Tillståndsansökan för Norfolk Vanguard kommer att lämnas in sommaren 2018 men först 2020 kan antalet vindkraftverk och storlek på turbinerna fastställas.

Bakgrund

Vattenfall samarbetar sedan 2010 med ScottishPower Renewables om att utveckla vindkraft i East Anglia-området. Norfolk Vanguard och Norfolk Boreas projekteras dock av Vattenfall ensamt.

Norfolk Vanguard kommer att bli en av Storbritanniens största havsbaserade vindkraftparker. Den största i dag är London Array utanför Kent, med 175 kraftverk och 630 MW installerad effekt.

#energi #vattenfall #vindkraft #vindkraftsproduktion #vindpark
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0