Energi Vindkraft
2 min lästid

Tusen ton insekter dör vid tyska vindkraftverk per år

24:e juni 2019, 07:42
Tusen ton insekter dör vid tyska vindkraftverk per år
Genrebild. Foto: Flickr (CC BY-ND 2.0) Bilden har inget med artikeln att göra.
Myrna Whitaker Myrna Whitaker
Like 0

Tyska vindkraftverk dödar runt 1 200 miljarder insekter per år, enligt en ny studie. För vindkraftverkens rotorblad innebär det en extra vikt på 1 200 ton, vilket minskar energiproduktionen med upp till 50 procent, rapporterar NRK.

Att vindkraft kan hämmas av döda insekter har varit känt sedan 2001. Då kunde en nederländsk studie visa att insektslik kunde minska produktionen av vindkraft upp till 50 procent. Studien väckte dock en annan fråga. Hur många insekter dör vid vindkraftverk?

Fem procent dör

Nu har svaret kommit. Det i en studie som bygger på insektsforskning, atomsfärisk fysik, vindkraft, aerodynamik och DNA-kartläggning, skriver NRK.

Enligt forskarna vid tyska Center for Aerospace, DLR, flyger omkring 24 000 miljarder insekter genom vindkraftverkens rotorblad per år. Av dem dör ungefär fem procent, vilket blir 1 200 miljarder insektslik årligen. Om varje litet djur beräknas väga 0,1 gram uppgår den totala vikten för rotorbladen i 1 200 ton.

Osäkert om vindkraften hotar insekterna

Den tyska studien kan dock inte svara på om vindkraftsindustrin utgör ett hot för insektsbestånden, eller om vindkraften varit delaktig i att flera insektsarter minskat under de senaste åren.

Anledningen är att det inte går att säga exakt hur många insekter som dött av vindkraftens rotorblad och inte av andra faktorer som bekämpningsmedel, jordbruk, urbanisering och klimatförändringar.

I studien rekommenderar forskarna därför att ytterligare forskning görs i ämnet.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0