Vindkraft
2 min lästid

Nu byggs världens största vindkraftspark i havet

5:e januari 2024, 08:25
Nu byggs världens största vindkraftspark i havet
Ørsted-ägd vindkraft i USA. Foto: AP Photo/David Goldman/TT.
Johann Bernövall Johann Bernövall
Like 0

Med en kapacitet på 2,9 GW kommer Hornsea 3 att producera tillräckligt med billig, förnybar el för att driva mer än motsvarande 3,3 miljoner brittiska hem, vilket ger ett betydande bidrag till den brittiska regeringens ambition om att ha 50 GW havsbaserad vindkraft i drift senast 2030 som en del av den brittiska energisäkerhetsstrategin.

Sebastian Hald Buhl, Sverigechef på Ørsted, säger: “Vi på Ørsted är stolta över att bygga världens största havsvindpark i Storbritannien – vi är duktiga på att leverera storskaliga projekt till havs, och det hoppas vi också att få göra i Sverige med Skåne Havsvindpark. Storbritannien är ett fantastiskt exempel på att det går att bygga ut storskalig havsbaserad vindkraft och kärnkraft samtidigt, för all fossilfri energi behövs för att klara klimatomställningen. Även Sverige kan dra nytta av sin långa kustlinje för att generera den fossilfria el som behövs för att stärka svensk konkurrenskraft.”

Hornsea 3 kommer att bidra med billig, fossilfri energi till Storbritannien samt skapa tusentals högkvalitativa arbetstillfällen och miljarder pund i investeringar i brittisk industri som levererar varor och tjänster till havsvindkraften, skriver bolaget.

Hundratals företag står uppradade för att spela en roll i byggandet och driften, leveransen, installationen, och den långsiktiga driften och underhållet av vindkraftsparken. Inte minst svenska industribolag blir leverantörer till Hornsea 3, vilket skapar arbetstillfällen även i Sverige.
Hornsea 3 kommer att stödja upp till 5 000 arbetstillfällen under byggfasen, med upp till ytterligare 1 200 fasta jobb både direkt och i leveranskedjan under den långa driftsfasen. Hornsea 3 kommer att drivas Ørsted drift- och underhållsnav i Grimsby.

Hornsea 3 ligger 160 km utanför Yorkshires kust. När vindkraftsparken står klar kommer Ørsteds havsvindparker i Hornsea-zonen – bestående av Hornsea 1, 2 och 3 – att ha en total kapacitet på över 5 GW.

Ørsted kommer att bygga Hornsea 3, inklusive nätanslutningen till havs. När vindkraftsparken har tagits i full drift kommer Ørsted, i enlighet med brittisk lagstiftning, att avyttra denna infrastruktur till en ny ägare.

#Ørsted #storbritannien
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0