Vindkraft
8:e juni 20222 min lästid

Jämtkraft köper tre vindparker av Wallenstam

8:e juni 20222 min lästid
Jämtkraft köper tre vindparker av Wallenstam
Rätan - Digerbergets vindkraftspark i Bergs kommun med 5 verk. Bild: Jämtkraft
Redaktionen Redaktionen
Like 0

Vindkraftsparkerna ligger i Berg och Härjedalens kommuner.

– Vi är mycket glada över att nu kunna erbjuda våra kunder ännu mer förnybar energi från regionen. Anläggningarna är välskötta och två av de tre vindkraftsparkerna ligger nära vår vindkraftspark Mullberget vilket också ger samordningsvinster, säger Jämtkrafts vd Klas Liljegren, i ett pressmeddelande om förvärvet.

Wallenstam säljer 13 av bolagets cirka 60 vindkraftverk för att koncentrera ägandet till det område där de har mest förbrukning.

– Vi gör en omstrukturering för att koncentrera vår vindkraft till området där våra fastigheter är belägna, vilket är i elområde 3. Därför säljer vi tre av parkerna i elområde 2. Det känns trevligt att få sälja till just Jämtkraft, som vi har gjort affärer med tidigare. Vi har också ett samarbete med dem kring elhandel av den el som vi producerar och förbrukar, säger Hans Wallenstam, vd Wallenstam.

Jämtkraft har idag fem vindkraftsparker med totalt 72 vindkraftverk, varav tre i egen regi och två med partners, samt ytterligare en park med 23 verk under uppbyggnad. Tillskottet av aktuella tre nyförvärv ökar bolagets årliga vindkraftsproduktion med cirka 70 GWh – från 530 till 600 GWh – vilket motsvarar el till totalt 120 000 hushåll.

– Förvärvet ligger helt i linje med bolagets strategi att utveckla vindkraft i regionen. Vi ser fram emot att lägga denna produktion till vår portfölj av förnybar el och att på sikt även kunna förnya vindkraftverken med modern teknik, säger Kerstin Arnemo, styrelseordförande Jämtkraft.

Försäljningen omfattar följande vindkraftsparker:
  • Stentjärnåsen, 5 verk, 10 MW, Härjedalens kommun
  • Rätans-Digerberget, 5 verk, 11,5 MW, Bergs kommun
  • Middagsberget, 3 verk, 9 MW, Bergs kommun

Jämtkraft tillträdde vindkraftsparkerna den 1 juni 2022.

#försäljning #vindkraftpark #wallenstam
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0