Vindkraft
2 min lästid

Regeringen: Ja till jättepark vid Kriegers Flak

19:e maj 2022, 12:36
Regeringen: Ja till jättepark vid Kriegers Flak
Vindkraftturbiner ut vid danska Horns rev. Bild: Vattenfall
Myrna Whitaker Myrna Whitaker
Like 0

Regeringen har beviljat Vattenfalls ansökan om ändring av tillstånd till uppförande och drift av havsbaserad vindkraftspark vid Kriegers Flak i Skåne, enligt ett pressmeddelande. Vindkraftparken kan tas i bruk omkring år 2028, om allt går enligt plan.

Vattenfall välkomnar beslutet.

– Vi är glada att regeringen har fattat det här beslutet. Om Sverige ska kunna möta kundernas framtida elbehov, så är det absolut nödvändigt att bygga ut den fossilfria elproduktionen. Kriegers Flak kan komma att utgöra ett mycket värdefullt tillskott av el i södra Sverige, säger Anna Borg, Vattenfalls vd och koncernchef.

Beslutet innebär att vindkraftverk med en totalhöjd på upp till 280 meter mot tidigare 170 meter kan byggas, skriver regeringen. En förlängning av tillståndstiden från 30 till 35 år innebär att vindkraftverken kan producera el under hela sin tekniska livslängd.

Årsproduktionen skulle räcka till att täcka årsbehovet för drygt en halv miljon hushåll, enligt Vattenfall.

– Med regeringens beslut idag tar vi ytterligare viktiga steg för att växla upp vår gröna industriella revolution. Regeringen stärker Sverige genom att snabbare bryta beroendet av fossila bränslen, bygga ut vår energiproduktion och skynda på den gröna industriella revolutionen, säger klimat- och miljöminister Annika Strandhäll.

Fakta om svenska Kriegers Flak:

  • Kriegers Flak ligger tre mil söder om Trelleborg.
  • Vindkraftparken kan tas i bruk omkring år 2028, om allt går enligt plan.
  • Vattenfalls ansökan gäller 40–50 vindkraftsturbiner med maximal höjd om 280 meter.
  • Anläggningens effekt kommer bli ca 640 MW med en förväntad årsproduktionen  omkring 2,6 TWh.
  • På den danska sidan av Kriegers Flak har Vattenfall sedan tidigare driftsatt en vindkraftpark som är landets största. På den tyska sidan finns en vindkraftpark sedan 2015.
#skåne #vattenfall #vindkraft
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0