Vindkraft
2 min lästid

Vattenfall kliver in på den norska vindkraftsmarknaden

9:e februari 2022, 08:16
Vattenfall kliver in på den norska vindkraftsmarknaden
Bild: Vattenfall
Malin Rothenborg Malin Rothenborg
Like 0

Vattenfall och Seagust ska bjuda på licenser i områdena Utsira Nord och Sørlige Nordsjø II i Nordsjön, via ett samriskbolag. Den norska regeringen har tidigare meddelat att den planerar att bygga ny vindkraft  med kapacitet upp till 4,5 GW, bestående av såväl flytande som bottenmonterade vindkraftverk. Enligt ett pressmeddelande från Vattenfall väntas licensieringsprocessen pågå under 2022. 

– Norge är med sina enorma vindpotential en attraktiv marknad, och vi är mycket glada över det allt större stödet för vindkraft från den norska regeringen. Det här är en gemensam satsning som ger oss en utmärkt möjlighet att kunna erbjuda energi till en rimlig kostnad för industrin och andra kunder, i linje med vår ambition om att möjliggöra ett fossilfritt liv inom en generation, säger Helene Biström, chef för affärsområde Wind på Vattenfall.

Seagust bildades 2021 av de industriella investmentbolagen Arendals Fossekompani (AFK) och Ferd.

– Seagust är en perfekt partner för oss då ägarna har en imponerande bakgrund när det gäller industrisatsningar, att skapa lokala arbetstillfällen samtidigt som man fokuserar på hållbarhet. Vi är mycket engagerade i samarbetet med Seagust och de norska leverantörerna så att vi tillsammans kan ta vara på möjligheten att investera i havsbaserad vindkraft i Norge, fortsätter Helene Biström.

– Vi är mycket glada över samarbetet med Vattenfall, en av Europas största operatörer av havsbaserad vindkraft. De har erfarenhet av projektledningens samtliga faser, allt från tillståndsprocesser till byggnation och drift. Deras meriter när det gäller lyckade satsningar på havsbaserad vindkraft är imponerande. Vårt samriskbolag ligger i framkant inför den första omgången av licensrundan för norsk havsbaserad vindkraft, kommenterar Simen Elvestad, vd för Seagust.

#norge #seagust #vattenfall #vindkraft
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0