Vindkraft
2 min lästid

OX2 söker tillstånd för park med upp till 129 vindkraftverk

3:e januari 2022, 14:07
OX2 söker tillstånd för park med upp till 129 vindkraftverk
Genrebild: Pixabay
Malin Rothenborg Malin Rothenborg
Like 0

Energibolaget har lämnat in en ansökan om ett Natura 2000-tillstånd för en havsbaserad vindpark utanför Skånes kust, med en beräknad produktionskapacitet på cirka 7,5 TWh per år.

Vindparken som heter Triton ligger cirka 30 km söder om Ystad och inkluderar upp till 129 vindkraftverk med en maximal höjd på 370 meter. Det framgår av ett pressmeddelande från OX2.
 
Vindparkens kapacitet är cirka 1 800 MW och den beräknade produktionen uppgår till omkring 7,5 TWh per år vilket motsvarar produktionen från en kärnkraftsreaktor eller hushållsel till omkring 1,5 miljoner hushåll. Projektet motsvarar minskade utsläpp av koldioxid om cirka 4,5 miljoner ton per år.

Ansökan som handläggs och beslutas av Länsstyrelsen i Skåne län avser ett Natura 2000-tillstånd och inkluderar en miljökonsekvensbeskrivning, MKB.
 
– Det här är den tredje ansökan vi lämnar in på kort tid avseende havsbaserad vindkraft. Vindparken Triton skulle innebära ett tillskott på grön el som södra Sverige och regionen behöver för fortsatt trygg energiförsörjning samtidigt som den skulle bidra till att Sverige når de högt uppsatta miljömålen, säger Hillevi Priscar, landschef för OX2 Sverige.
 
OX2 har tidigare ansökt om Natura 2000-tillstånd, samt om tillstånd att etablera en vindpark enligt lagen om Sveriges ekonomiska zon, för vindparken Galatea-Galene utanför Hallands kust.

#ox2 #skåne #vindkraft #vindpark
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0