Vindkraft
1 min lästid

Sweco rådgivare till världens första energiö

5:e juli 2021, 15:26
Sweco rådgivare till världens första energiö
Foto: Energistyrelsen
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

Sweco har utsetts som teknisk rådgivare åt danska Energistyrelsen för utformningen av världens första energiö. Avtalet löper på fyra år med ett totalt värde av cirka 70 miljoner kronor.

För ett år sedan ingick en bred majoritet i Folketinget ett klimatavtal för energi och industri, som bland annat innebär att Danmark ska bygga en energiö. Den 4 februari i år beslutade avtalsparterna att energiön ska byggas som en isolerad ö i Nordsjön. 

”Med energiöarna står Energistyrelsen inför en oerhört spännande men samtidigt en synnerligen komplex implementering. För denna utmaning behöver vi specialiserad teknisk assistans, bland annat för att fastställa funktionskraven för energiön i Nordsjön. Efter en offentlig upphandling om uppdraget som rådgivare föll valet på Sweco. Vi ser fram emot samarbetet”, säger Mads Krogh, programchef för energiöar på danska Energistyrelsen.

Energiön kommer att kunna betjäna havsbaserade vindkraftsparker med en kapacitet på 3 GW med möjlighet till expansion till 10 GW i ett senare skede och kommer att bli den största havsbaserade vindkraftsparken i Danmark.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0