Kundservice: 08 – 400 22 620
Vd: Oscar Lundberg
Chefredaktör: Myrna Whitaker
Ägare: Lundros, ett fristående,
(redaktionellt oberoende bolag)
Org nr: 556856-4594
[email protected]
Regeringens beslut den 26 maj om regeländringar för vattenkraftens omprövning är långt ifrån tillräckliga, menar Energiföretagen Sverige. Beslutet kom efter nästan två och ett halvt års paus av den nationella omprövningsplanen.
Regeringen beslutade om två förordningsändringar och ett myndighetsuppdrag för att bidra till att omprövningen av vattenkraften blir acceptabel ur ett elsystemperspektiv. Enligt Energiföretagens vattenkraftsexpert Johan Bladh är besluten dock otillräckliga för att omprövningarna ska fortlöpa i enlighet med den nationella planen.
Vattenkraftbranschen har konsekvent efterlyst politisk styrning i form av riktvärden för förlust av vattenkraftproduktion och reglerförmåga som är bindande för vattenförvaltningen, tydliga definitioner av centrala begrepp, bestämmelser som förtydligar syftet med samverkan och inte minst nödvändiga förtydliganden rörande Natura 2000-skyddet vid omprövning.
“Regeringen och Sverigedemokraterna lyfter ofta fram vattenkraftens betydelse för elsystemet, men än så länge har detta inte backats upp i handling”, konstaterar Johan Bladh.
Beslutet innehåller bara ett fåtal av de föreslagna regeländringarna som remitterades hösten 2024. De övriga förslagen bereds fortfarande inom regeringskansliet och ska beslutas innan omprövningen återupptas den 1 juli 2025, enligt pressmeddelandet från Klimat- och näringslivsdepartementet.
“Vi hoppas att det som presenteras i nästa steg lever upp till regeringens uttalanden om att säkerställa att inte mer vattenkraft försvinner än vad som är nödvändigt för att uppfylla EU-regelverket. De förordningsändringar som nu beslutats är för snävt avgränsade och saknar den tydlighet som branschen hade behövt”, konstaterar Johan Bladh.
Ett av de stora orosmolnen är omprövning av alla de Natura 2000-områden som pekats ut i älvar där det redan fanns vattenkraft. Utgångspunkten för den nationella planen har hela tiden varit att det nationella riktvärdet på 1,5 TWh maximal produktionsförlust även ska omfatta eventuella Natura 2000-åtgärder.
“De nya förordningsbestämmelserna riskerar att leda till att betydligt mer elproduktion och reglerförmåga går förlorad än vad det nationella riktvärdet på max 1,5 TWh medger, i och med att det inte tydligt framgår att Natura 2000-åtgärder ska omfattas av riktvärdet”, förklarar Johan Bladh. “Vi hoppas att regeringen presenterar en lösning på detta.”
Kundservice: 08 – 400 22 620
Vd: Oscar Lundberg
Chefredaktör: Myrna Whitaker
Ägare: Lundros, ett fristående,
(redaktionellt oberoende bolag)
Org nr: 556856-4594
[email protected]
Copyright 2021 – 2025 | Branschaktuellt Sverige AB