Energi Solenergi
2 min lästid

Fler installerar solceller – satsar på certifiering

22:a november 2023, 13:42
Fler installerar solceller – satsar på certifiering
Anna Werner, VD för Svensk Solenergi. Foto: Jann Lipka
Johann Bernövall Johann Bernövall
Like 0

För att säkerställa trygga och säkra installationer när efterfrågan ökar har branschföreningen Svensk Solenergi tagit fram en ny tipslista för privatpersoner och erbjuder sina medlemmar gratis certifiering av montörer.

– Solenergi är det kraftslag som kan byggas ut på kortast tid och kan sänka elpriserna här och nu. Nu när solkraften växer så det knakar är det extra viktigt att det sker utan att tumma på säkerhet och kvalitet i installationerna, säger Anna Werner, VD på Svensk Solenergi.

Under 2022 installerades 55 000 solcellsanläggningar och 2023 kan den siffran öka till över 100 000 installationer, enligt Svensk Solenergis uppskattning. I syfte att säkerställa att installationerna av solceller fortsatt sker tryggt och säkert har Svensk Solenergi tagit fram en tipslista till nuvarande och potentiella solcellsägare.

– Genom tipslistan vill vi underlätta för den som är intresserad av att installera solceller och dessutom erbjuda kunskap. Den som vill bidra till att öka mängden närproducerad fossilfri el ska enkelt kunna göra säkra och medvetna val, säger Anna Werner.

Svensk Solenergi erbjuder sedan 1 januari 2023 anställda hos medlemmar gratis certifiering av montörer och ställer krav på att alla installationsföretag skaffar sig minst en certifierad montör. Branschföreningen har även tagit fram en ny riktlinje för slutdokumentation vid solcellsinstallation till privatpersoner.

– Genom certifieringen vill vi synliggöra de solcellsmontörer som kan styrka sin kompetens inom yrkets olika delar. En väl utförd installation och en säker arbetsplats måste alltid vara en självklarhet, säger Anna Werner.

Svensk Solenergi arbetar för att antalet certifierade montörer hos föreningens medlemsföretag ska öka.

#svensk solenergi
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0