Fastighet
2 min lästid

Vinnare av Solenergipriset korad – här är fastigheten

31:a mars 2023, 08:15
Vinnare av Solenergipriset korad – här är fastigheten
Magasin X i Uppsala. Foto: Måns Berg
Emilia Granberg Emilia Granberg
Like 0

Sedan 2004 har Svensk Solenergi delat ut Solenergipriset där utmärkelserna går till anläggningar, företag eller privatpersoner vars framsteg är värda att lyfta fram som exempel att inspireras av. Priset delas ut i kategorierna Årets anläggning mark, Årets anläggning byggnad och Årets prestation och i år tog Magasin X hem priset för Årets anläggning byggnad.

Den sju våningar höga byggnaden som stod färdig förra året har en stomme helt i trä och är certifierad med LEED Platinum. Det, tillsammans med energisystemet, ska ge byggnaden ett mycket lågt klimatavtryck. Vasakronans kontorshus har både solpaneler på taket och 540 kvadratmeter måttanpassade solceller integrerade i fasaden mot sydost och sydväst.

– Vi hade en ambition att bygga med extra fokus på hållbarhet. Vi fokuserade från början på att få in solceller som en naturlig del och inte något man bara hänger på i efterhand, säger Ulf Näslund, chef för teknikutveckling på Vasakronan.

Fasadlösningen och solcellspanelerna i bygget utformades av White Arkitekter och för att undvika att det blir för varmt i huset är täta delar insprängda mellan de stora fönsterpartierna som löper runt om. Dessa ytor ska ge solavskärmning och isolering samtidigt som de kläs med en solpanel som ska kunna göra el av den solinstrålning som ska skuggas bort. Panelernas frostade frontglas ger en mörk matt yta för att samspela med den övriga fasadbeklädnaden av mörkgrå skiffer.

Övriga vinnare i Solenergipriset 2023 var Solparken i Forsby som Årets anläggning mark, samt sajten och podden Solcellskollen för priset Årets Presentation.

#solenergi #solenergipriset #svensk solenergi #vasakronan #white arkitekter
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0