Solenergi
2 min lästid

Den höga elektrifieringstakten fortsätter – rekord för sol och vind

4:e juli 2022, 13:35
Den höga elektrifieringstakten fortsätter – rekord för sol och vind
Martin Höhler, vd E.ON Energidistribution Foto: Christian Andersson
Redaktionen Redaktionen
Like 0

Redan i april i år överträffade produktionen av solel den bästa sommarmånaden 2021. Även vindkraften ökar och på mindre än ett år har den anslutna vindkrafteffekten i E.ONs elnät stigit med 842 MW eller nästan 35 procent. I januari producerades dessutom för första gången över en TWh el från vindkraft ansluten till E.ONs elnät under en kalendermånad.

– Takten i elektrifieringen är hög trots orosmoln i ekonomin och på energimarknaden. På E.ON ser vi en hög tillväxt av solel och vindkraft, men också att många kunder byter till högre säkring för att kunna ta ut mer effekt, säger Martin Höhler, vd E.ON Energidistribution.

Antalet elfordon ökar starkt, men det finns stora variationer mellan olika kommuner. I den mest elbilstäta av E.ONs elnätskommuner är mer än var femte bil laddbar och andelen stiger brant. Men i många andra kommuner är färre än var 20:e bil laddbar.

Även när det gäller laddinfrastruktur finns ett stort intresse bland olika aktörer, men utvecklingen går relativt långsamt och i större orter har antalet laddpunkter svårt att hänga med ökningen i antal elbilar.

En viktig indikator på elektrifieringstakten är förfrågningar om nya anslutningar av solparker, vindkraft och laddinfrastruktur. På samtliga dessa tre områden råder ett högt tryck när det gäller förfrågningar om framtida anslutning.

– Elektrifieringen pågår när elnätet förstärks, när någon byter en gammal gräsklippare till en som går på el eller när solpaneler skruvas fast på ett hustak. Det är omöjligt att mäta allt detta, men det går att se viktiga indikatorer och göra en bedömning av takten. Just nu är elektrifieringstakten hög, säger Martin Höhler, vd E.ON Energidistribution.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0