Solenergi
2 min lästid

Vattenfall inviger bolagets första energipark i sitt slag

23:e mars 2022, 09:15
Vattenfall inviger bolagets första energipark i sitt slag
Källa till bilder i montage: Pixabay
Redaktionen Redaktionen
Like 0

Haringvliet ligger två mil söder om Rotterdam och består av sex vindkraftverk, 115 000 solpaneler och ett stort batteri med 12 containrar fulla av batterier. Alla tre teknikerna delar samma nätanslutning och parken förväntas producera cirka 140 GWh el per år, vilket motsvarar förbrukningen för 40 000 nederländska hushåll. Det framgår av ett pressmeddelande från Vattenfall. 

-För att kunna nå våra klimatmål måste vi påskynda energiomställningen. Haringvliet är ett bra exempel på hur man kan använda tillgängliga resurser på ett så effektivt sätt som möjligt. Här kombineras vindkraft, solkraft och batterier på ett sådant sätt att vi under ett år kan leverera mer hållbar energi till lägre kostnader samtidigt som vi påverkar miljön, elnätet och omgivningen i minsta möjliga utsträckning, säger Sandra Grauers Nilsson, chef för landbaserad vind på Vattenfall.

Vind- och solkraft kompletterar varandra väl under olika årstider och kan dela samma nätanslutning, vilket innebär att mindre energi behöver reserveras i nätet som hålls i balans tack vare batteriet. Delningen av transformatorstationer, kablar, nätanslutningar och vägunderhåll innebär dessutom tid- och pengabesparingar samtidigt som miljöpåverkan blir mindre.

-Invigningen av Haringvliet är ett stort steg för Vattenfalls vind- och solkraftsverksamhet och ett bevis på vår kompetens inom utveckling och uppbyggnad av tekniköverskridande projekt i Europa, säger Claus Wattendrup, chef för Vattenfalls solkraftsverksamhet:

#energipark #haringvliet #nederländerna #solceller #vattenfall #vindkraft
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0