Solenergi
2 min lästid

Nacka satsar på solceller

22:a november 2021, 10:40
Nacka satsar på solceller
Malin Rothenborg Malin Rothenborg
Like 0

Nacka kommun har installerat solceller på åtta byggnader sedan tidigare. Övergången till solceller är ett led i kommunens hållbarhetsarbete och anknyter till miljömålet om begränsad klimatpåverkan, enligt ett pressmeddelande från kommunen.

– Solenergin är den förnybara energikällan med störst framtidspotential och övergången till solceller är därmed en viktig hållbarhetsfråga. Satsningen är ett steg i vår ambition att minska vår klimatpåverkan och öka den lokala energiproduktionen, säger Mats Gerdau (M), kommunstyrelsens ordförande.

– Nu tar Nacka kommun ytterligare ett steg mot att bli klimatneutralt. På så sätt bidrar vi till miljöförbättringar och visar vägen framåt så att vi kan klara 1,5-graders målet. Det är i praktisk handling vi gör skillnad, säger Hans Peters (C), ordförande i kommunstyrelsens miljöutskott.

Ett 30-tal fastigheters möjlighet att utrustas med solceller kommer att utredas vidare. De byggnader som har bäst förutsättningar för solceller är kopplade till idrottsanläggningar, skolor och förskolor. En avgörande faktor är att fastigheten har ett elnät som inte behöver uppgraderas vid själva installationen.

All el som produceras från solcellerna kommer används inom den aktuella byggnaden. En av fördelarna med solcellerna är att de kommer att minska fastighetens driftkostnader i form av minskad köpt el. Solcellernas livslängd är ca 25 – 30 år och kräver vanligen ingen service eller underhåll.

#fastighet #förnybar energi #nacka kommun #solceller
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0