Senaste nytt Energi
2 min lästid

Göteborg Energi bygger ut fjärrkylan

17:e oktober 2016, 07:58
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

Göteborg Energi ska erbjuda fjärrkyla inom hela Älvstaden i centrala Göteborg.

Det beslutade bolagets styrelse nyligen i ett inriktningsbeslut. Utbyggnaden kommer att ske i två etapper och i den första etappen erbjuds de fastigheter som byggs fram till 2021 anslutning till kylanätet.

– Staden växer så det knakar och fjärrkyla är en viktig komponent när vi skapar framtidens hållbara energisystem. Fjärrkyla har generellt sett en hög leveranssäkerhet men bidrar också till en tystare och renare stad. Den här investeringen innebär i praktiken att vi bygger en ”ringled” i nätet vilket ytterligare ökar leveranssäkerheten. Precis som med fjärrvärmen producerar vi fjärrkyla genom att ta tillvara de energiflöden som redan finns i Göteborg, vilket är både smart och effektivt, säger Lotta Brändström, VD på Göteborg Energi.

Den totala investeringen är i storleksordningen 380 miljoner kronor mellan 2017-2035, varav etapp ett står för 190 miljoner. Konkret innebär etapp ett att en ledning under älven byggs för att koppla samman fjärrkylanätet på Lindholmen med nätet i centrala staden, fjärrkylakapaciteten i Rosenlundsverket förstärks och stamnätet med kundanslutningar byggs ut.

– Beslutet är ett inriktningsbeslut. Detta innebär att vi nu påbörjar projekteringen för att säkerställa att utbyggnaden kan genomföras rent tekniskt samt få en mer detaljerad bild av ekonomin. Ett slutgiltigt beslut om genomförande fattas under hösten 2016, säger Lotta Brändström.

#energi #fjärrkyla #göteborg #göteborg energi
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0