Senaste nytt Energi
2 min lästid

Sveriges största solcellspark byggs på flygplats

1:a september 2016, 11:39
Sveriges största solcellspark byggs på flygplats
Solcellsparken i Kjula. Bildkälla: Eskilstuna Energi och Miljö AB
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

Hållbarhetsfrågan är en central del av Kalmar kommuns utveckling och den berör alla.

Nu gör två av Kalmars kommunala bolag, Kalmar Energi och Kalmar Öland Airport, en gemensam satsning på en mer hållbar framtid. På flygplatsområdet i Kalmar skall man under hösten bygga Sveriges största solcellspark.

Ronny Lindberg, VD Kalmar Öland Airport berättar att hållbarhetsfrågan är en av flygbranschens största utmaningar och den hamnar högt upp på agendan även för flygplatsen.

– Vi har tagit fram en tioårig vision för flygplatsen och ett miljöarbete i framkant är ett av våra prioriterade målområden, säger Ronny.

Många elkunder vill veta hur deras energi produceras och flera kunder kan tänka sig egen elproduktion. Med delningsekonomi och nya ideal växer också nya beteenden fram, vilket är någonting som Kalmar Energi och Kalmar Öland Airport vill ta fasta på. Tillgången till en vara eller tjänst blir viktigare än själva ägandet i sig.

– Det här är ett exempel på hur energi- och resebranschen kan samverka för en hållbar lönsam utveckling, menar Anna Karlsson, VD Kalmar Energi.

Törneby Solpark kommer, när den står klar våren 2017, att bli Sveriges största medlemsägda solpark med en solcellsyta på 20 000 m2. Föreningen Kalmarsund Sol tar över driften efter Kalmar Energi när besiktningen av den nya anläggningen är gjord.

Som andelsägare blir man sin egen elproducent, utan att behöva montera upp egna solpaneler. Dessutom bidrar man till en ljusare, mer hållbar framtid. Andelsförsäljningen kommer att ha liknade upplägg som Nöbble Solpark. Utgångspunkten nu är att en andel, motsvarande 100 kWh/år kommer att kosta 1100kr och ha en livslängd på minst 30 år. Företag kan också bli s.k. direktägare.

#flygplats #kalmar #kalmar energi #kalmar kommun #solceller #solenergi
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0