Senaste nytt Energi
2 min lästid

Ny solcellsanläggning installeras i Uppsala

18:e april 2016, 10:53
Ny solcellsanläggning installeras i Uppsala
|
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

Akademiska Hus största solcellsanläggning installeras i Uppsala.

På Campus Ultuna installerar nu Akademiska Hus sin till ytan största solcellsanläggning i landet. Anläggningen är 1500 kvadratmeter stor och beräknas producera 170 000 kWh per år. Satsningen är ett led i arbetet för ett hållbart campus som Akademiska Hus och Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, gemensamt driver.

Under senare år har Ultuna genomgått en omfattande förvandling för att förverkliga Akademiska Hus och SLU:s gemensamma vision om ett grönare campus. Bland de senaste satsningarna utmärker sig Green Innovation Park, som innebär att campus öppnas upp för andra verksamheter än akademi så att ett centrum för hållbart näringsliv kan bildas i Uppsala. För att ytterligare bidra till Ultunas gröna profil anlägger Akademiska Hus nu solcellspaneler, som förutom att ge ett energieffektivt tillskott på campus också ytmässigt är Akademiska Hus största solcellsanläggning i landet.

– Investeringen i solceller är en del i vårt arbete för att bli mer energieffektiva tillsammans med Sveriges lantbruksuniversitet. Det är också ett led i Akademiska Hus övergripande målsättning att göra Sveriges campusområden än mer hållbara, säger Peter Bohman, regiondirektör för Akademiska Hus region Uppsala.

Solcellerna som installeras i Ultuna har kapacitet att producera 170 000 kWh per år, vilket motsvarar ett års totala elförbrukning för tio normalstora villor. Förutom att förse fastigheten de är placerade på med elenergi kommer de soliga dagar även kunna förse kringliggande fastigheter på campus med grön energi.

– Vi ser det här som ett stort steg på vägen att få en hållbar energikonsumtion, säger Johanna Sennmark, miljöchef vid SLU.

#akademiska hus #akademiskahus #energi #solceller #uppsala
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0