Senaste nytt Energi
2 min lästid

Byggstart för Sveriges största solcellsanläggning

11:e april 2016, 09:10
Byggstart för Sveriges största solcellsanläggning
|
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

I april anlägger Skandia Fastigheter – ovanpå en sjättedel av Väla Centrums tak – Sveriges största solcellsanläggning.

Med hjälp av den kommer solen att försörja Väla Centrums kylanläggningar under sommarhalvåret. Under torsdagen den 7e april var det byggstart – och en flygande sådan, då samtliga solpaneler flögs upp med helikopter. Antalet solcellspaneler som nu ska monteras är 4 328 till antalet och byggtiden har komprimerats till cirka 10 veckor, för att solparken ska kunna stå färdig att användas till sommarsäsongen.

De senaste tre åren har man på Skandia Fastigheters köpcentrum Väla Centrum i Helsingborg sänkt energianvändningen med 25 procent. Målet är att få ner köpcentrumets energianvändning till samma nivåer som ett nybyggt hus.

Solcellerna kommer att läggas som ett lågt sadeltak i öst-västlig riktning, för att fånga så mycket sol som möjligt, samtidigt som vikten och den yta som tas i anspråk minimeras. Sadeltaksvarianten gör att solcellerna blir mindre vindkänsliga än om man ställt dem upp.

– Det blir inte bara en hållbar miljöinvestering utan solcellsanläggningen kommer vi dessutom att kunna räkna hem ekonomiskt på cirka tio år, säger Lars Pellmark, Ansvarig installationer och energiteknik.

Fakta

– Sveriges största solcellsanläggning ska pro­ducera lika mycket elenergi som ca 220 villor använder under ett år.

– Målet är att Väla Centrum (byggt 1974) ska dra lika lite energi som ett nybyggt hus, dvs runt 90 kilowattimmar per kva­dratmeter och år.

– Idag använder köpcentrumet 112 kilowattimmar och för tre år sedan var den siff­ran 150 kilowattimmar vilken är en besparing på 25%.

#energi #skandia fastigheter #solceller #solenergi
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0