Senaste nytt Energi
2 min lästid

Ny solenergipark satt i bruk

4:e april 2016, 08:25
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

Vattenfalls första större solenergipark har producerat energi för första gången.

Anläggningen i Wales som täcker cirka åtta hektar mark, består av 18 500 solpaneler som installerades på mindre än två veckor. Investeringskostnaden uppgår till ca 50 miljoner kronor.

Solenergiparken har en kapacitet på 4,99 MW och kommer årligen att producera 5,5 GWh el, vilket är tillräckligt för att förse 1 440 brittiska hushåll med förnybar el. Solenergiparken består av fler än 18 500 solpaneler som väger cirka 18 kilo var.

Solenergiparken, i sydvästra Wales, ligger intill Vattenfalls vindkraftpark Parc Cynog med 11 vindkraftverk och delar nätanslutning med vindkraftparken.

Projektledaren Stephen Holdroyd förklarar att parken beräknas vara i drift i 30 år.

– Med ett hybridprojekt som detta som kombinerar vind- och solkraft kan man minska den totala energiproduktionskostnaden (LEC) genom att dela och fullt ut utnyttja nätanslutningen. I detta fall finns redan nätanslutningen vid Parc Cynog.

Fakta om solcellsenergi

Enligt IEA (Internationella energirådet) har man i världen tillfört mer solcellskapacitet (PV) sedan 2010 än under de fyra föregående årtiondena. Den totala globala kapaciteten överskred 150 GW tidigt under 2014. Priserna för solcellssystem har på sex år sjunkit till en tredjedel på de flesta marknader, medan modulpriserna har sjunkit till en femtedel.

IEA har förutspått att den del av den globala elen som solceller står för kommer att nå 16 procent år 2050.

#energi #solenergi #solkraft #vattenfall #wales
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0