Senaste nytt Energi
2 min lästid

ABB vinner stort uppdrag

10:e mars 2016, 09:11
ABB vinner stort uppdrag
|
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

ABB har vunnit en order värd runt 140 miljoner dollar från kraftoperatörerna Energinet.dk i Danmark och 50Hertz Transmission i Tyskland på leverans och installation av en omriktarstation för högspänd likström (HVDC).

Stationen ska placeras i Bentwisch i norra Tyskland. Back-to-back installationen med HVDC Light blir den första i sitt slag i Europa och kommer att möjliggöra sammankoppling av de asynkrona växelströmsnäten (AC) i östra Danmark och Tyskland.

Med leverans av HVDC-systemet blir ABB en viktig teknikleverantör till projektet ”Kriegers Flak combined grid solution” som innebär världens första offshoreanslutning, via länken mellan de nationella elnäten, av den framtida danska vindkraftparken Kriegers Flak och de redan i drift tyska parkerna Baltic 1 och 2.

Förbindelsen kommer att ha en kapacitet på 400 megawatt (MW), motsvarande energibehovet för mer än 400 000 hushåll. Utvecklingen av denna samhällskritiska infrastruktur är delfinansierad av EU och innebär ett betydande steg för att uppnå Europas mål för förnybar energi. Förutom att underlätta för integrering av förnybar energi i elnätet kommer projektet att bidra till säkrare elförsörjning och ökade möjligheter för elhandel.

”Integreringen av förnybara energislag och sammankopplingar av elnät är viktiga inslag i ABB:s strategi Next Level för att möta det växande elbehovet med minsta möjliga miljöpåverkan”, säger Claudio Facchin, global chef för ABB:s division Power Grids.

ABB ska leverera den kompletta HVDC-stationen inklusive transformatorer, omriktarventiler, ventilkylsystem, kontroll- och skyddssystem samt annan tillhörande utrustning till omriktarstationen. Av detta levereras omriktarstationer och kontroll- och skyddssystem från ABB i Ludvika.

HVDC Light erbjuder sofistikerade funktioner såsom uppstart av spänningslöst nät ”black start” och exceptionella kontrollmöjligheter för att kunna balansera systemet när vindhastigheten växlar.

#abb #energi #förnybar energi #transformatorstationer
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0