Kärnkraft
1 min lästid

Fortum tecknar avsiktsförklaring för ny kärnkraft

7:e juni 2023, 09:38
Fortum tecknar avsiktsförklaring för ny kärnkraft
Bildkälla: Fortum.
Johann Bernövall Johann Bernövall
Like 0

Eventuella investeringsbeslut kommer att fattas vid senare tidpunkt.

– Hos Fortum är våra strategiska prioriteringar att leverera pålitlig och ren energi samt driva på avkoloniseringen inom industrin i Norden. Vi är entusiastiska över att utöka vårt samarbete och utforska potentialen och förutsättningarna för ny kärnkraft i Finland och Sverige tillsammans med Westinghouse Energy Company, säger Petra Lundström, Executive Vice President, Nuclear Generation vid Fortum.

– Fortum är en ledande aktör när det gäller att tillhandahålla säker, ren och pålitlig kärnkraft till folket i Finland och Sverige, och är också en viktig kund för vår bränsle- och serviceverksamhet som stöder Fortums befintliga anläggningar, säger David Durham, President of Westinghouse Energy Systems.

Utöver stora kärnkraftverk håller Westinghouse för närvarande på att utveckla en SMR-reaktor, och företaget uppskattar att den första driftsenheten kommer att vara tillgänglig år 2033.

Denna nya avsiktsförklaring är relaterad till Fortums genomförbarhetsstudie för kärnkraft, som inleddes i november 2022. Under det tvååriga programmet utforskar Fortum kommersiella, tekniska och samhälleliga förutsättningar, inklusive politiska, juridiska och reglerande förhållanden för både små modulära reaktorer (SMR) och konventionella stora reaktorer i Finland och Sverige.

#finland #fortum #westinghouse
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0