Gas
5:e september 20142 min lästid

Utvecklingen av biobränslen i Sverige långsam

5:e september 20142 min lästid
Utvecklingen av biobränslen i Sverige långsam
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

USA har nu tagit en klar ledning i utvecklingen av biodrivmedel från cellulosa. Vi ser under 2014 ett kommersiellt genombrott för den nya tekniken som ska ge oss förnybara drivmedel från cellulosahaltiga råvaror från jordbruk och skogsbruk. I USA invigs i år fyra fabriker, medan utvecklingen står stilla i Sverige. Det konstaterar Gustav Melin, vd i Svebio, Svenska Bioenergiföreningen.

Betydelsen av invigningen av POET:s nya etanolfabrik i Emmetsburg i Iowa understryks av att både den holländske kungen Willem Alexander och den amerikanske jordbruksministern Tom Vilsack fanns på plats. Projektet är ett samarbete mellan den ledande amerikanska etanoltillverkaren POET och det holländska bioteknikföretaget DSM. Fabriken ska tillverka omkring 90 000 kubikmeter etanol om året med majshalm som råvara.

I amerikanska Mellanvästern finns sammanlagt fyra projekt för produktion av etanol från cellulosa som invigs under 2014. Förutom POET:s fabrik i Emmetsburg finns Quad Countys fabrik in Galva, Iowa, DuPonts fabrik i Nevada, Iowa, och Abengoas fabrik i Hugoton, Kansas. Alla de här anläggningarna är fullskaliga, kommersiella projekt som utvecklar den nya tekniken för att göra etanol av halm.

– Investeringarna i avancerade biodrivmedel i USA är en stor utmaning för oss i Sverige. Vi har gjort stora insatser för forskning och utveckling av teknik för biodrivmedel från cellulosa, men vi har ännu inte fått till stånd några fullskaliga industriprojekt. Orsaken är att vi inte har tillräckligt starka styrmedel. Vi behöver en tydlig och långsiktig politik som gör att också vår kung och våra ministrar om några år kan inviga ett antal fabriker som gör biodrivmedel av cellulosa, t ex från den svenska skogen avslutar Gustav Melin.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0