Gas
3:e juni 20142 min lästid

Tre dagar med världens bioenergi i fokus

3:e juni 20142 min lästid
Tre dagar med världens bioenergi i fokus
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

H.K.H. Prins Carl Philip öppnade World Bioenergy, den ledande globala mötesplatsen för alla inom bioenergisektorn, strax efter klockan 9 på tisdagen

World Bioenergy arrangeras vartannat år och firar i år 10-årsjubileum. Utställare och besökare från runt 50 länder världen över finns på plats i Jönköping 3 – 5 juni för att visa upp och ta del av nyheter på området, vara med i matchmakingen mellan företag och delta i det stora konferensprogrammet.

Sverige – stort på bioenergi
Sverige har en tätposition i världen när det gäller bioenergi. Bioenergi är Sveriges största energislag, 33,6 procent mot 26,4 procent fossila produkter för energiändamål. Redan 2010 gick bioenergin om de fossila produkterna. Sverige ligger också längts fram i Europa när det gäller all slags förnyelsebar energi med hela 51 procent, och är därmed redan förbi det mål om 50 procent som Sveriges regering har satt upp för år 2020.

– I Sverige är bioenergi redan en stor del av vår vanliga vardag. Det återkommande höga antalet utländska besökare på World Bioenergy visar också på intresset och potentialen inom bioenergimarknaden både ur ett energi- som miljöperspektiv och som en ekologisk hållbar energiproduktion, säger Klas Brandt, Exbibition Manager, World Bioenergy

Under tisdagens öppningssession talar professor Jean-Pascal van Ypersele, IPCC, Belgien, om bioenergins roll i utmaningen från klimatförändringen. Michael McAdams, President World Bioenergy Association, Österrike, talar om utvecklingen framåt för biobränslemarknaden. Stefan Löfven, ledare för Socialdemokraterna, Sverige, talar om vägen mot ett hållbart samhälle.

Prisutdelning med föreläsning
Under tisdagens öppningsceremoni delas också det prestigefyllda priset World Bioenergy Award ut. Priset går till en av de personer världen över som nominerats för sina insatser för bioenergins utveckling och användning, och pristagaren offentliggörs under öppningsceremonin. World Bioenergy Award är ett samarbete mellan World Bioenergy 2014 och World Bioenergy Association och vinnaren håller i samband med prisutdelningen också ett tal och berättar om sitt arbete.

World Bioenergy samlar inte bara besökare från energisektorn. En annans stor besökarkategori är skogsindustrin med sin stora potential för bioenergi, både för effektiv användning av biprodukter och ren energiproduktion. Andra stora besökargrupper är teknikleverantörer, transportsektorn och traditionell industri.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0