Gas
16:e maj 20142 min lästid

Södra och Statkraft ska producera biodrivmedel

16:e maj 20142 min lästid
Södra och Statkraft ska producera biodrivmedel
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

Statkraft och Södra har tecknat en avsiktsförklaring om att skapa ett bolag med målet att etablera en framtida produktion av biodrivmedel baserad på skogsråvara. Avtalet innebär att Statkraft kommer att köpa bolaget Södra Cell Tofte AS som äger industriområdet för den tidigare massafabriken i Tofte i Hurum.

Biodrivmedel är ett viktigt bidrag till att uppnå nationella och internationella mål om minskade klimatutsläpp från transportsektorn. Det förväntas att myndigheterna kommer att stimulera ökad inblandning av hållbart biodrivmedel i oljebaserat bränsle.

– Statkraft ser biodrivmedel som ett intressant område inom förnybar energi. Jag tror att samarbetet med Södra blir en bra grund för utveckling av projektet, säger Christian Rynning-Tønnesen, koncernchef på Statkraft.

– Södra följer med stort intresse teknikutvecklingen och de affärsmöjligheter som ligger i utnyttjande av skogsråvara för industriell produktion av klimatneutralt bränsle. Vi har också god erfarenhet av tidigare samarbete med Statkraft och ser fram emot att förena de två bolagens kompetens och erfarenhet i detta projekt, säger Södras koncernchef Lars Idermark.

Infrastrukturen finns redan
Avsiktsförklaringen innebär att Statkraft övertar alla aktier i Södra Cell Tofte AS och att Södra och Statkraft bildar ett nytt biodrivmedelsföretag som ägs till 49 procent av Södra och 51 procent av Statkraft. Industriområdet i Tofte ligger bra till för en framtida satsning på biodrivmedel. Där finns redan en etablerad infrastruktur för hantering av stora mängder trävirke, och industriområdet ligger centralt på Östlandet med en bra djupvattenkaj.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0